Društvo i ekonomija

D. Ljutić

20. 10. 2024. 07:00 30

SRBIJA I CRNA GORA Kako resetovati bratske odnose?

Odnose Srbije i Crne Gore i dalje opterećuju brojni diplomatski i politički sukobi. S jedne strane zvuči neverovatno da su dve, kako se često čuje, "bratske i prijateljske države“, dospele u takav stadijum međusobnih odnosa, ali očito da ni dve bliske države ne mogu da izbegnu čitav niz pogrešnih koraka koji dovode do brojnih napetosti i nesporazuma. 

Ti odnosi treba da budu zasnovani na uvažavanju činjenice da se radi o dve nezavisne i suverene države koje treba da imaju bliske odnose, ali bez paternalističkog pristupa Beograda ili podaničkog pogleda iz Podgorice. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u Hamburgu da će Crna Gora dobiti od njega odgovor koji zaslužuje. On je rekao da vidi da je "Srbija ponovo glavna tema svih napada u Crnoj Gori jer ne znaju kako da naprave koaliciju, pa neki misle da mogu da se iživljavaju nad našom zemljom". To nije priča koja se traži.Na svu sreću, jedan takav narativ pohvaljen u režimskim medijima Srbije prema Crnoj Gori nije se u potpunosti primio među građanima Srbije. A najveći problem u odnosima Srbije i Crne Gore - pitanje Kosova i Metohije. Jasno je što Srbija to ne može da "oprosti" Crnoj Gori. Priznanje KiM se kao takvo naglašava i od strane Srbije i od strane aktera bliskih Vučiću u Crnoj Gori. U Crnoj Gori sa jedne strane su svesni da je to priznanje problem u odnosima sa Srbijom, ali "tvrdoglavo" zadržavaju svoje suvereno pravo da Crna Gora ima sopstveni odnos sa Kosovom. I Srbija bi to trebalo da poštuje uprkos svemu. Tu se izdvaja kao "zlo" i crnogorski ulazak u NATO, koji je u suprotnosti sa bezbednosnom i spoljnom politikom Srbije. Danas su ti odnosi samo nominalno dobri, na nivou predsednika, ali dubinski u društvu građani Crne Gore su nezadovoljni mešanjem Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Pojedini crnogorski Srbi bi voleli da Crna Gora izađe iz NATO pakta, da Crna Gora otprizna Kosovo i da se prisajedini sa Srbijom, odnosno da se jedno oko vrati u glavu. Najveći zagovornik te priče je Milorad Dodik, koji je izjavio da Republika Srpska, Srbija i Crna Gora treba da budu jedna država. Sa druge strane, ni Milo Đukanović se svakako neće truditi da olakša novim vlastima uspostavljanje dobrih bilateralnih odnosa sa Srbijom. A kada se on spomene, kreće i priča da se za vreme njegove vladavine sprovodila nezabeležena diskriminacija Srba u Crnoj Gori.

Inače, u Crnoj Gori se 41,1 odsto građana izjašnjava kao Crnogorci, a 32,9 odsto kao Srbi, rezultati su popisa stanovništva koje je 15. oktobra saopštila Uprava za statistiku MONSTAT. Na prethodnom, koji je održan 2011, u Crnoj Gori je bilo 45 odsto Crnogoraca i oko 29 odsto Srba. Popis je statističko pitanje i putokaz za izvršnu vlast na koji način da vodi određene politike, posebno demografsku i ekonomsku. Umesto statističke kategorije popisa, pitanja nacionalnosti i jezika jedno su od gorućih političkih sporenja u Crnoj Gori i, prema ranijoj oceni Digitalnog forenzičkog centra, zloupotrebljava se u političke svrhe.

Tim povodom oglasila se i nekadašnja Đukanovićeva partija. Crna Gora je očuvala građanski karakter, uprkos nastojanju da se etno-federalizuje, saopštio je predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

- Etnički inženjering nije uspeo. Vlast u Srbiji je bila zainteresovana sa popis. Postojali su veliki pritisak i propaganda. Možemo konstatovati da je Crna Gora pokazala da ima čvrsto multietničko jezgro - istakao je Živković na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore, komentarišući objavljene rezultate popisa.

Sa druge strane, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je da bi trebalo odmah krenuti u proceduru normiranja srpskog jezika kao službenog.

- Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, potvrđeno je da je srpski jezik najzastupljeniji u našoj zemlji, kojim govori 43,18 odsto građana (269.307). Ovi rezultati potvrđuju ono što je već duže vreme prisutno u svakodnevnom životu građana, a to je da većinski deo stanovništva koristi srpski jezik kao svoj primarni jezik - naveo je Milačić.

A situacija na terenu? Iako se Crna Gora i Srbija i dalje smatraju zemljama liderima u pristupnim procesima, u postojećim okolnostima, samo Crna Gora može da se nada punopravnom članstvu do kraja ove dekade. Pozitivan IBAR sa jedne strane, i kontinuirano odbijanje zvaničnog Beograda da uvede sankcije Rusiji, sa druge, čini da se iz briselske perspektive samo na Crnu Goru gleda kao prvu buduću članicu Evropske unije (EU).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati