Kuhinjica
20. 10. 2024. 07:00 0
Najbolji recept za burek sa mesom! Ukusniji nego onaj iz pekare
Ovo je jedna od najpopularnijih verzija, mada postoji mnogo vrsta bureka, uključujući sa sirom, povrćem ili kombinacijama sastojaka.
Sastojci za testo:
500 g brašna (najbolje oštrog)
1 kašičica soli
300 ml mlake vode
100 ml ulja (za premazivanje kora)
Sastojci za fil:
500 g mlevenog mesa (najbolje mešano goveđe i svinjsko)
1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
So i biber po ukusu
1 kašika ulja
Postupak:
U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Postepeno dodajte mlaku vodu i mesi testo dok ne postane glatko i elastično. Ovo može potrajati nekoliko minuta.
Podelite testo na nekoliko manjih loptica (otprilike 4-6) i premaži ih uljem. Pokrijte krpom i ostavi da odmara najmanje 30 minuta.
Na malo ulja propržite sitno iseckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i prži dok ne postane zlatno smeđe. Dodaj so i biber po ukusu. Ohladi fil pre nego što ga staviš na testo.
Na radnoj površini koja je prethodno premazana uljem, pažljivo razvucite testo što tanje, pazeći da se ne pocepa. Po potrebi koristite malo ulja da koru lakše razvučeš.
Kada je kora dovoljno tanka (gotovo prozirna), premažite je uljem.
Na razvijenu koru stavite deo fila ravnomerno raspoređen. Uvijte koru u rolnu i slaži u tepsiju u krug (počni od sredine prema spolja), praveći oblik puža. Ponovite postupak sa ostalim korama i filom.
Premažite burek uljem i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 oko 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Kada je burek gotov, izvadite ga iz rerne i pokrijte krpom da malo omekša.
Burek se najbolje služi topao, uz jogurt ili kiselo mleko.
Komentari 0
ostavi komentar