Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

20. 10. 2024. 08:08 0

Dugoročna vremenska prognoza: Od ovog datuma kreće ZAHLAĐENJE, na snazi upozorenje zbog jedne POJAVE

Danas će u Srbiji jutro biti vedro i hladno, a po kotlinama, nizijama i visoravnima ponegde se očekuju magla i slab prizemni mraz, dok će tokom dana biti pretežno sunčano, uz umeren i jak jugoistočni vetar, koji će posle podne oslabiti, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Vremenska prognoza RHMZ ukazuje na to da će za stanovnike ovih područja stići olakšanje pošto će košava oslabiti u drugoj polovini dana, ali upozorava na oprez zbog olujnih udara vetra u prvom delu dana.

Ujutru 0, preko dana 19 stepeni

Kako najavljuje RHMZ, narednih dana se nastavlja period suvog i stabilnog vremena uz hladna jutra koja će mestimično biti maglovita sa mrazom.

- U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa udarima olujne jačine, posle podne u slabljenju, dok će u ostalim krajevima duvati slab do umeren vetar promenljivog smera. Najniža temperatura biće od 0 do deset stepeni, a najviša od 16 do 19 stepeni - saopštio je RHMZ.

Kada je u pitanju Beogradu jutro biti vedro i hladno, a tokom dana pretežno sunčano uz umeren jugoistočni vetar, koji će posle podne biti u slabljenju. Najniža temperatura će biti oko osam, a najviša oko 19 stepeni.

Naredne nedelje hladna jutra i mraz

- Što se tiče izgleda za narednih sedam dana, jutra će biti hladna, mestimično i maglovita sa slabim prizemnim mrazom, a početkom naredne sedmice na jugu i jugoistoku Srbije ponegde i sa slabim mrazom na dva metra visine - navodi RHMZ.

Zbog najavljenog mraza na snazi je agrometeorološko upozorenje kako bi poljoprivrednici na vreme reagovali i sačuvali useve koji se gaje na otvorenom.

Najtoplije u utorak, košava opet od petka

- Tokom dana, vreme će biti pretežno sunčano sa dnevnim temperaturama u granicama proseka za drugu dekadu oktobra. U većini mesta temperature će se kretati između 16 i 22 stepena Celzijusa. Najtopliji dan očekuje se u utorak, 22. oktobra - saopštio je RHMZ.

Dodaju da će košava ponovo biti u pojačanju od sledećeg petka.

Prijatno jesenje vreme, pa nagla promena

Marko Čubrilo, meteorolog amater ističe da će od danas biti veoma prijatno, jesenje, vreme.

- Vetar uglavnom slab, jugoistočni. Jutra hladna uz minimume od minus 2 do plus 9 stepeni Celzijusa tako da je ponegde moguća pojava slabog, najčešće prizemnog mraza, dok će dnevni maksimumi biti u postepenom porastu i sredinom nedelje bi se trebali kretati od plus 13 do plus 22, a na jugu i do plus 24 stepena Celzijusa - navodi on.

Čubrilo upozorava da se od sledeće subote očekuje postupna promena sinoptičkih uslova koja bi mogla dovesti do pogoršanja vremena i značajnijeg zahlađenja krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

- Oko 26. oktobra se računa na postepeno narušavanje anticiklona uz prolazno naoblačenje, padavine i umereno zahlađenje, dok negde oko 28.10. trenutno stoji signal za pogoršanje i jače zahlađenje te bi sam kraj ovog i početak sledećeg meseca mogao doneti relativno hladno vreme uz padavine, a u zavisnosti od snage zahlađenja planine regiona bi mogle dobiti i konkretniji jesenji sneg - ocenio je.

Temperature ispod proseka u novembru

Kako je Čubrilo ranije najavio, početkom narednog meseca u Srbiji temperature biti ispod proseka za ovaj period godine.

- Početkom sledećeg meseca uz povremene padavine donelo i osetnije zahlađenje ali sam tip te promene, intenzitet padavina i zahlađenja još ne može utvrditi. Prema trenutno dostupnim podacima novembar bi započeli sa temperaturama malo ispod proseka uz padavine povremeno - zaključio je Čubrilo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati