Kuhinjica
15. 06. 2025. 07:00 0
Kolač star preko 100 godina na kojem su odrasle generacije - savršenstvo sa trešnjama
Rado se vraćamo osnovama, proučavamo stare recepte i pišemo o jelima – u ovom slučaju, kolačima – koja su nastala od nule. Najčešće su to takvi kolači koji se pamte generacijama, a jedan takav je mehlšpajz. Ako niste čuli za ovaj termin, on potiče iz nemačkog jezika, a prema doslovnom prevodu znači "jelo sa brašnom" ili "kolač sa brašnom".
Naziv je postao sinonim za skromne, brze domaće kolače koji ne zahtevaju nikakve kremove, posebne tehnike ili sastojke.
Ova verzija sa trešnjama je pravi primer bakine kuhinje – nežni biskvit i sezonsko voće. I to je to! Nastao je u srednjoevropskoj tradiciji – u Slavoniji, Vojvodini – gde su takvi kolači često bili prisutni na stolovima, posebno nedeljom. Čak i danas, mehlšpajz je idealan izbor kada vam se jede nešto domaće, brzo i voćno – bez mnogo komplikacija.
Brzo se priprema, nije previše sladak, a trešnje mu daju svežinu i sočnost.
Sastojci:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika običnog brašna
100 g putera (ili margarina)
1 kašičica praška za pecivo
300 g trešanja bez koštica
Priprema:
Operite trešnje, uklonite im košticu i drške i malo ih osušite. Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i prstohvat soli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
Umutite šećer i žumanca dok ne dobijete laganu, penastu smesu. Dodajte omekšali puter, mešajte dok ne postane glatko. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte u smesu žumanca i šećera. Ako je smesu teško umutiti, dodajte kašiku snega od belanaca.
Na kraju, lagano umešajte sneg u smesu špatulom. Dobijenu smesu sipajte u pleh dimenzija 32×20 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Rasporedite trešnje (ili višnje) preko smese. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.
Komentari 0
ostavi komentar