Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

15. 06. 2025. 07:00 0

Kolač star preko 100 godina na kojem su odrasle generacije - savršenstvo sa trešnjama

Rado se vraćamo osnovama, proučavamo stare recepte i pišemo o jelima – u ovom slučaju, kolačima – koja su nastala od nule. Najčešće su to takvi kolači koji se pamte generacijama, a jedan takav je mehlšpajz. Ako niste čuli za ovaj termin, on potiče iz nemačkog jezika, a prema doslovnom prevodu znači "jelo sa brašnom" ili "kolač sa brašnom".

Naziv je postao sinonim za skromne, brze domaće kolače koji ne zahtevaju nikakve kremove, posebne tehnike ili sastojke.

Ova verzija sa trešnjama je pravi primer bakine kuhinje – nežni biskvit i sezonsko voće. I to je to! Nastao je u srednjoevropskoj tradiciji – u Slavoniji, Vojvodini  – gde su takvi kolači često bili prisutni na stolovima, posebno nedeljom. Čak i danas, mehlšpajz je idealan izbor kada vam se jede nešto domaće, brzo i voćno – bez mnogo komplikacija.

Brzo se priprema, nije previše sladak, a trešnje mu daju svežinu i sočnost.

Sastojci:

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika običnog brašna

100 g putera (ili margarina)

1 kašičica praška za pecivo

300 g trešanja bez koštica

Priprema:

Operite trešnje, uklonite im košticu i drške i malo ih osušite. Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca i prstohvat soli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

Umutite šećer i žumanca dok ne dobijete laganu, penastu smesu. Dodajte omekšali puter, mešajte dok ne postane glatko. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte u smesu žumanca i šećera. Ako je smesu teško umutiti, dodajte kašiku snega od belanaca.

Na kraju, lagano umešajte sneg u smesu špatulom. Dobijenu smesu sipajte u pleh dimenzija 32×20 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Rasporedite trešnje (ili višnje) preko smese. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Slobodni izbori

Zoran Živković [11.06.2025.]




Video dana

Nije veverica

Anketa

Da li je blokada u više gradova istovremeno dobra ideja studenata?

Rezultati