Svet

Direktno.rs [ Izvor: Večernji list ]

20. 10. 2024. 07:27 1

Evropa u panici, stiže oluja Ešli, ove zemlje prve na udaru (VIDEO)

Prva ovosezonska oluja u severnoatlantskoj zoni uskoro bi trebalo da stigne do obala Irske i Škotske. Atlantske oluje su uobičajene tokom kasne jeseni i zime i pogađaju zapadnu Evropu.

Jake oluje su ređe i moraju se pažljivo pratiti zbog potencijala velikih uticaja na naseljena i priobalna područja. Oluja koja dolazi nosi ime Ešli. Počela je značajnije da se formira u sredini severnog Atlantika. Vetar gornjeg nivoa će dalje jačati kako se oluja približava Irskoj i Škotskoj u nedelju, 20. oktobra. To je zbog jakog gradijenta pritiska i temperature između sistema visokog pritiska iznad kontinentalne Evrope i dubokog gornjeg korita, i brze površinske ciklogeneze koja se formira iznad Atlantika. Razlika u pritisku će stvoriti ove jake vetrove u visini, za koje se predviđa da će premašiti 300 kilometara na sat.

Sa visokim pritiskom nad kontinentalnom Evropom i dubokim niskim pritiskom iznad Atlantika, jaka mlazna struja se formira između dve strukture. Širom zapadne Evrope proširiće se jak jugozapadnjak, u višim predelima i jači vetar. Očekuje se da će razvoj nove oluje biti prilično brz i značajan.

Postoji i velika mogućnost da bi oluja mogla da dostigne maksimum jakog vetra poznat kao sting džet. U pojedinim predelima vetrovi bi mogli biti posebno jaki. Još jedna pretnja su značajni talasi koji se obično povezuju sa najintenzivnijim olujama na severu Atlantika. Visoki talasi će pogoditi delove Irske, Škotske i Hebrida. Najviši talasi mogli bi da dostignu visinu od 10-12 metara i da dovedu do obalnih poplava. Oluja će se u nedelju, 20. oktobra, postepeno kretati ka severoistoku, najverovatnije putujući preko krajnjeg severozapada Škotske prema Farskim ostrvima. Osim toga, očekuju se velike količine padavina.

Žuto upozorenje izdato je za celu Škotsku i Severnu Irsku, te delove severozapadne Engleske i Velsa. Vlasti na severozapadu Škotske upozoravaju na opasnost po život od velikih talasa i jakih vetrova. Pored toga, postoji velika mogućnost nestanka struje u tom području, što bi moglo uticati na pokrivenost mobilnom mrežom. Verovatni su prekidi ili ukidanje drumskog, železničkog, vazdušnog i trajektnog saobraćaja, kao i zatvaranje puteva i mostova.

Podsetimo, nije prošlo ni deset dana od kada je oluja Kirk pogodila zapadnu Evropu, tačnije Portugal. Španija, Nemačka i Francuska. Kirk je prvo bio veliki uragan koji je prošao između Bermuda na Karibima i Azorskih ostrva u srednjem Atlantskom okeanu tokom vikenda, čak je nakratko dostigao status kategorije 4 na Safir-Simpsonovoj skali. Nakon toga, ostala je veoma jaka dok se razvila u jaku severnoatlantsku oluju, kakvu često vidimo nad severnim Atlantikom i zapadnom Evropom tokom jeseni i zime.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati