Svet

[ Izvor: Mediji ]

20. 10. 2024. 22:34 3

Moldavija rekla NE EU: Prvi rezultati izbora

Na referendumu o članstvu u EU, na osnovu 23 odsto prebrojanih glasova, 57 odsto građana Moldavije izjasnilo se da ne želi da njihova zemlja postane članica Evropske unije.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Moldavija je gravitirala između prozapadnih i proruskih uticaja, ali je tokom svog mandata predsednica države Maja Sandu ubrzala nastojanja da se zemlja udalji od Moskve, usled njenog rata u susednoj Ukrajini.

Istovremeno, na osnovu 14 odsto prebrojanih glasova na predsedničkim izborima koji su održani u Moldaviji, aktuelna prozapadna predsednica Maja Sandu osvojila je 34 odsto glasova, dok je njen glavni rival, bivši tužilac Aleksandar Stolianoglo, iza kojeg stoji tradicionalno proruska Partija socijalista, osvojio 30 procenata podrške birača, navedeno je na sajtu Centralne izborne komisije.

Prvi rezultati ukazuju na to da će pobednik na predsedničkim izborima biti poznat u drugom krugu 3. novembra, preneo je Rojters.

Na predsedničkim izborima učestvovalo je 11 kandidata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati