Savremena žena

A. O. [ Izvor: Huff Post ]

15. 01. 2021. 15:35 0

Deset znakova da se pogrešno odnosite prema ishrani

U redu je da vodite računa o svom zdravlju, ali ako imate vrlo stroga pravila o tome šta konzumirate, možda niste na najboljem putu, a stručnjaci kažu da možda imate i poremećaj u ishrani.

Određeni poremećaji u ishrani mogu vas lako prevariti i ono što na prvi pogled izgleda zdravo, u stvari može da bude problematično i nezdravo, piše "HuffPost".

Bilo da se radi o tinejdžerskim TikTok dijetama koje promovišu prehrambene planove sa velikim ograničenjima ili naslov u novinama koji vam govori kako se vara glad, istina je da svuda možemo naići na poremećenu ishranu. 

Odbijanje hrane koja je potrebna vašem telu nije zdravo. Samo zato što je normalno žvakati žvaku, umesto da jedete ili merenje svakog zalogaja i pažljivo beleženje, ne znači da su ove stvari dobre za nas. I treba reći da su dijetalni trikovi nešto što nam stalno guraju pod nos, posebno sada kada mnoge privlače ove poremećene navike.

 - Ljudi su trenutno fokusirani na hranu. Na neki način je lakše fokusirati se na hranu nego na egzistencijalnu pretnju sa kojom se suočavamo kada je virus u pitanju i teška ekonomska situacija u kojoj se mnogi nalaze - kaže terapeutkinja Barbara Spanjers iz Las Vegasa. 

Uznemirenje zbog hrane umesto uznemirenost zbog pandemije takođe nije zdrav odbrambeni mehanizam. Zato vam donosimo listu znakova koji ukazuju na to da imate poteškoća sa hranom. 

1. Fokusirani ste na čistu hranu

Ako ste među onima koji su u potpunosti izbacili prerađenu hranu sa jelovnika mnogi će reći da je to zdrav izbor. Ali to nije tačno. Za početak to znači da ste podvukli granicu između namirnica koje možete i ne smete jesti. Tako zagovornici čiste hrane preziru popularne čokolade zbog šećera, ali promovišu konzumaciju čokolade od organskog kakaa i organske kvinoje koja sadrži približno istu količinu šećera. Ili kada izbegavate hleb od pšeničnog brašna i kvasca, ali osećate da je hleb koji sadrži tapioku i bademovo brašno u redu.

- To je nezdrava opsesija - kaže dijetetičarka Rejčl Larkei iz Njujorka, napominjući da ne biste trebali jesti ili razmišljati na taj način. 

2. Izbegavate onu hranu koju zapravo želite da jedete

- To nije isto kao da izbegavate hranu kada niste gladni, ali potpuno je drugačije kada tu hranu izbegavate u potpunosti - upozorava Britani Vehrle, dijetetičarka iz Dalasa. 

- Izbegavanje hrane koju volite verovatno je znak poremećaja u ishrani iako je mnogi proglašavaju zdravom. Ako na svom meniju neprestano tražite samo niskokaloričnu hranu onda ćete možda morati da usporite i razmislite zašto to radite - upozorila je ona.

3. Ne jedete van kuće 

- Izbegavanje socijalnih situacija u kojima se bojite da ćete se naći blizu određene namirnice i na taj način pokvariti plan ishrane znak je poremećaja hranjenja - kaže Alisa Rumsei, dijetetičarka i nutricionista iz Njujorka. 

4. Pod stresom ste kada pojedete nešto što nije deo plana 

- Neko ko je na putovanju sa prijateljima mogao bi biti pod stresom jer je jeo hranu koja nije deo njegovog plana ishrane. Neko ko ima zdrav odnos prema hrani neće se toliko uznemiriti zbog promene rutine - kaže Verl.

 U redu je držati se zdravog plana ishrane, ali ne morate imati osećaj da će se svemir srušiti ako ponekad zalutate. 

5. Strogo ste posvećeni veličini porcije 

Ideja o idealnoj veličini porcije je veoma popularna, ali ne možete se pridržavati istih standarda za svako jelo. Umesto da ograničite količinu hrane koju pojedete, lakše je jesti dok niste siti. Možda će vam trebati više vremena da shvatite koliko je dovoljno, ali na kraju ćete i to postići. 

6. Hranu delite na dobru i lošu

- Zdrav pristup ishrani omogućava fleksibilnost i promoviše zdrav odnos prema hrani koju ne delimo na dobru i lošu. Hrana nije crno-bela i služi za mnogo više od pukog osveženja. Takođe se smatra oblikom samopomoći kao i izvorom radosti - kaže Rebeka Ditkof, dijetetičarka i savetnica iz Njujorka.

U poremećajima ishrane pristup hrani je vrlo oštar i restriktivan, a zdrav pristup uzima u obzir ne samo fizičke efekte hrane, već i socijalne, emocionalne i mentalne efekte.

7. Na kraju jela osećate se krivim 

Ako hranu podelite na dobru i lošu, to može dovesti do osećaja krivice. 

- Moralizacija hrane često se širi i na samu osobu, pa u zavisnosti od toga šta jede, sebe doživljava kao dobrog ili lošeg čoveka - objasnila je dijetetičarka Nina Mils iz Melburna.

- Krivica zbog hrane je trenutno popularna, ali po mom mišljenju je poremećena. Jeste li ukrali hranu od bebe? Ne! - kaže Španci. 

8. Vežbate da biste jeli 

- Još jedan rani znak poremećaja u ishrani je kada neko vežbanje doživljava kao način da sagorei ono što je pojeo ili zaradi šansu da pojede nešto više - kaže Vehrle.

Postoji vreme i mesto za povezivanje hrane i vežbanja, a to je ako pokušavate da pomognete svom telu da uspe u nekom takmičenju ili kada planirate vreme za jelo i vežbanje tako da tokom vežbanja ne osećate glad ili premorenost.  

9. Delite komplimente u zavisnosti od debljine drugih 

Ovo je prilično opšta situacija, ali ako ste primetili da ljudima neprestano delite komplimente na osnovu telesne težine to bi mogao biti znak poremećaja u ishrani. 

- Mislimo da je normalno reći nekome da izgleda sjajno i pitati ga da li je smršao nekoliko kilograma, pa čak i pohvaliti nečiji gubitak kilograma - kaže Larkei. Ali u stvari je neprimereno. 

- Neko je možda smršao zbog bolesti, depresije, poremećaja u ishrani. Brojni su razlozi - nastavlja Larkei.

Pored toga, takvi komplimenti podstiču mišljenje da je veličina tela važna, a gubitak kilograma je nešto čemu bismo svi trebali težiti. 

10. Imate dan za "varanje" 

- Koga zapravo varaš kad jedeš hranu koju voliš? Praksa u kojoj ste dobri cele nedelje, a zatim varate za vikend, često je znak poremećaja u ishrani. Pored toga, uvek vam se vrati, jer dan varanja postaje naporan i stvara utisak da određenu hranu i želje treba kontrolisati - kaže Mils.

Ali možete sve to popraviti. Stručnjaci donose brojne predloge i savete o tome kako poboljšati svoj odnos prema hrani i sprečiti da ona postane drugi izvor stresa. 

Razgovarajte sa stručnjakom 

Ako imate problem sa odnosom prema hrani, razgovarajte sa kvalifikovanim terapeutom ili dijetetičarom koji će vam pomoći da prepoznate štetna ponašanja i pomoćiće vam da ih prevaziđete. Ako to trenutno nije moguće, Mils savetuje da na mreži potražite knjige i drugi sadržaj koji promoviše zdrav odnos prema hrani.

Razlika između zdravog pristupa i poremećaja

Neko ko ima zdrav stav prema hrani fleksibilan je prema tome šta jede. Mils to opisuje kao volju i sposobnost spontanosti kada je prehrana u pitanju.

- Kada hrani pristupate sa aspekta brige i brige o sebi, a ne sa aspekta ograničenja i kontrole, onda je to zdrav pristup - objašnjava Rumsei.

Nema ništa loše u tome da želite biti fizički zdravi i jesti nutritivno bogatu hranu, ali stalna mentalna, emocionalna i fizička uznemirenost zbog jedenja jednostavno nisu zdrava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati