Poznati

[ Izvor: Jutarnji list ]

23. 01. 2021. 12:31 0

"Morala sam otići da bih sačuvala sebe"

Mira Furlan je preminula u sredu, u 65. godini, što je i dalje vest dana na prostoru od bivše Jugoslavije, gde je rođena i radila do Los Anđelesa, gde je živela. Kako je istakla u jednom intervjuu, s ovih prostora je otišla jer nije mogla podneti bolesni nacionalizam koji se širio i uzimao sve više maha, dok nije sve razorio.

Rođena Zagrepčanka i jedna od najuspešnijih glumica iza sebe je ostavila neizbrisv trag u serijama i filmovima.

Kako je poznato, Furlan se usred turbulentnih događaja raspada Jugoslavije preselila u Ameriku. Početkom devedesetih godina je zbog ljubavi s rediateljem Goranom Gajićem živela na relaciji Zagreb - Beograd što je u ono vreme bila najgora moguća kombinacija. Mnogi su je prozivali i javno osuđivali zbog izbora, tako da je, prema ličnom priznanju, morala čak potražiti pomoć psihijatra.

Furlan je gostujući 2008. godine u emisiji "Nedeljom u 2" o tom razdoblju rekla:

- Javno sam linčovana. Ljudi su upirali prstom u mene. Prozvali su me šizoidnom osobom koja se ko zna kako ponaša na sahrani majke. Nisam zaboravila jer zaborav ne leči rane. Morala sam otići da bih sačuvala sebe.

Nakon što je izgubila posao u zagrebačkom HNK-u, ali i stan koji je nasledila od bake, Mira Furlan je krajem 1991. sa suprugom i sinom Markom Lavom otišla u Ameriku gde je, kaže, prošla pravu emigrantsku priču.

- U SAD smo otišli s novcem kojeg smo dobili od prodaje auta. Našli smo se potpuno sami u svemu tome. U Njujorku nas je dočekala gadna zima, jedna od najgorih. Nije bilo onoga `Dobrodošli u Ameriku`. Nije bilo lako, ali snalazili smo se. Radili smo razne poslove. Prošli smo kroz celu tipičnu emigrantsku priču. Goran je nosio frižidere na šesti sprat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači "od nekoga prema nikome", ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako iznova moraš stvarati. Emigracija je teška disciplina, jer čovek mora neminovno promeniti vlastiti stav i pristati na tuđu sliku o sebi. Stvari se bitno menjaju i tu promenu treba prihvatiti. To nije lako.

U SAD-u se na kraju ipak uspela vratiti glumi, ali to nije bilo nimalo lako. Istakla se poslednjih tridesetak godina ulogama u popularnim serijama ‘Babylon 5’ i ‘Izgubljeni’, a povremeno je radila i s filmašima s ovih prostora. Pre nekoliko godina vratila se u Hrvatsku gde je sarađivala s riječkim Hrvatskim narodnim kazalištem jer je dobila ulogu u drami ‘Kasandra’.

Te 2017. godine je dala intervju za magazin Azra, koji je preneo i Jutarnji, i bila prilično kritična prema staroj domovini.

- Tokom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam šta da tražim. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora - kazala je Furlan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati