Zabava

Direktno.rs

03. 03. 2024. 17:56 0

"Život se šali sa nama": Balkan ekspres iznedrio legende

Kada se te 1983. godine u jugoslovenskim bioskopima pojavila priča o grupi sitnih lopova Popaju, Piku, Lili, Stojčiću i Tetki, koja je tokom Drugog svetskog rata i okupacije lutala po Srbiji prerušena u muzički sastav “Balkan ekspres”, niko nije ni slutio da će se ova još jedna u nizu ratnih drama sa komičnim elementima svrstati među najpopularnije i najvoljenije jugoslovenske filmove svih vremena.

Tadašnje velike filmske zvezde – Velimir Bata Živojinović, Olivera Marković (za ulogu tetke nagrađena Zlatnom arenom u Puli), Bora Todorović, Dragan Nikolić i Tanja Bošković i u ovom filmu potvrdile su svoje veličine, a mnoge generacije ih i danas pamte upravo po ulozi u "Balkan ekspresu".

Pored njih pojavljuju se Radko Polič, Branko Cvejić, Bodan Diklić. Josif Tatić, pa čak i Toma Zdravković. Sjajna i danas svakom poznata muzička tema genijalnog Zorana Simjanovića, dodatno je učinila ovaj film nezaboravnim i legendarnim.

Reč je  o "Tangu smrti" koji je maestralno otpevala Tanja Bošković.

Evo teksta: 

Igrajmo najlepšu igru
nek' radost mi ispuni grud
strasno nežno mi sapni
da l' ne beše uzalud

Igrajmo poslednji tango
naše igre već gasne plam
život se šali sa nama
biću sama i ti sam

Daleke jecaju zvezde
mio se gasi sjaj
srce mi već dugo sluti
svemu će doći kraj

Igrajmo taj tango smrti
kao nekada pre
neka se sve zavrti
samo ne zaboravi me

O oduševljenosti publike "Balkan ekspresom", čije replike i danas citiramo (poput one “samo tetki da odnesem lek”), najbolje govori podatak da je tadašnja Radio-televizija Beograd od scenariste Gordana Mihića tražila da napiše nastavak za drugi deo filma “Balkan ekspres 2” (1989), a zatim i istoimenu seriju.

Iz glavne glumačke postave izostali su Dragan Nikolić (ulogu Popaja je preuzeo Aleksandar Berček) i Tanja Bošković (Anica Dobra je odigrala Lili).

Nastavak filma i serija od deset epizoda bili su takođe veoma gledani, ali ipak mnogi kritičari i gledaoci su se složili da nisu uspeli da ponove uspeh prvog dela.

U nastavku možete videti nekoliko scena iz kultnog ostvarenja:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati