Beograd

Direktno.rs

26. 04. 2024. 14:47 1

"Zašto je po hitnom postupku iseljena biblioteka "Fontana" na Novom Beogradu?

"Gradski odbor Pokret za PREOKRET Beograd zahteva hitno povlačenje odluke o iseljenju biblioteke "Fontana" iz trgovačko-kulturnog centra pod istim nazivom na Novom Beogradu", navodi se u saopštenju beogradskog odbora PzP, koje prenosimo u celosti.

"Postavlja se pitanje gde su knjige odnete iz "Fontane", gde će biti nova biblioteka i da li je uopšte neophodna promena lokacije ovog ogranka Biblioteke Grada Beograda. Biblioteka je više od pet decenija deo trgovačkog i kulturnog centra "Fontana" koji je projektovao čuveni Uroš Martinović, jedan od najznačajnijih arhitekata posleratne Jugoslavije.  

Izgradnja je završena 1968. godine, a centar se u to vreme smatrao arhitektonskim čudom. Gradska vlast je najpre zatvorila bioskop "Fontana" koji je pripadao ovom kompleksu i u kome su se prikazivali evropski, dečiji i umetnički filmovi. Nakon toga doneli su odluku preko noći da se biblioteka iseli u najkraćem mogućem roku. Od juče je prazan ceo sprat, pa se postavlja pitanje kome su gradske vlasti namenile prostor dosadašnje biblioteke.

Poslednjih 12 godina imamo politiku SNS-a koja se sastoji na tome da se kultura brže, jače i bolje degradira i svede na minimum. Novi Beograd sa više od 200 hiljada stanovnika nema nijedan kulturni centar, ali zato ima kladionica na svakom ćošku. Kulturni identitet Beograda iščezava iz dana u dan.

Mi iz Pokreta za PREOKRET insistiramo na tome da je neophodno doneti strategiju koja će urediti oblast kulture odnosno, raditi na očuvanju kulturne baštine i podsticanju učešća građana u kulturnom životu. Umesto što se ovaj prostor vrlo značajan za stanovnike Novog Beograda verovatno priprema za nečije privatne interese, bolje bi bilo stvoriti Kulturni centar čija bi misija bila obrazovanje i približavanje različitih kulturnih sadržaja građanima. Centar bi mogao da organizuje izložbe, tribine, predstave, književne susrete i slične događaje koji bi trebalo da doprinesu da se kultura na teritoriji Beograda neguje i unapredi", zaključuju u saopštenju iz GrO Pokret za preokret Beograd.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati