Svet

[ Izvor: Mediji ]

13. 10. 2024. 16:15 0

Ministar spoljnih poslova tvrdi: Putin napada NATO

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski najavio je da će ta zemlja uskoro otvoriti protivvazdušnu raketnu bazu i izrazio nadu da će oboriti i ruske rakete koje lete ka Poljskoj.

Nakon julskog samita NATO-a u Vašingtonu, objavljeno je da je novo američko odbrambeno odbrambeno raketno postrojenje u Poljskoj operativno i spremno za odbranu Alijanse.

- U narednim nedeljama otvorićemo raketnu bazu PVO u Rezdikovu. To je baza o kojoj smo se dogovorili sa Sjedinjenim Američkim Državama - istakao je Sikorski.

On je dodao da je Poljska takođe u pregovorima sa SAD kako bi osigurala da njeni odbrambeni sistemi mogu da obaraju ruske rakete koje lete ka Poljskoj, a ne samo iranske koje lete ka SAD.

Nije poznato da li je Poljska dobila odgovor na ovaj zahtev.

Američku protivraketnu odbrambenu bazu u Poljskoj naručio je NATO u julu 2024.

Kao komponenta NATO-ovog sveobuhvatnog raketnog odbrambenog štita, dizajniran je za otkrivanje, praćenje i presretanje balističkih projektila. Objekat je isključivo za odbranu i ima oko 200 zaposlenih.

Posle ruskog napada velikih razmera na Ukrajinu 26. avgusta ujutro, Poljska je prijavila povredu svog vazdušnog prostora.

Sikorski je potom u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da bi Poljska trebalo da presretne ruske rakete koje bi mogle da prodru u vazdušni prostor Poljske iznad Ukrajine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati