Društvo i ekonomija

D. Ljutić

12. 10. 2024. 10:56 9

BRIKS JE VUČIĆEV TAMNI VILAJET Putin ga uzalud čeka?

Na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje sastanku BRIKS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije doneo konačnu odluku jer kaže da u tom periodu dolaze "važni gosti iz inostranstva". Konačnu odluku da li će se pridružiti Samitu BRIKS-a u oktobru predsednik Srbije Aleksandar Vučić reći će sredinom oktobra, tačnije do 15. oktobra. Postoje mišljenja da, ako Vučić na kraju odbije Putinov poziv, ovaj to doživi kao uvredu i da bi Moskva teško mogla da pređe preko toga.

Samit zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) održava se od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju. Poziv da učestvuje na Samitu BRIKS-a Putin je Vučiću uputio i na sastanku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku 4. septembra.Predsednik Rusije Vladimir Putin je imao jako dobru komunikaciju sa predsednikom Srbije, čime se Vučić svojevremeno hvalio, ali s obzirom na to da je Putin očigledno, jako sujetna osoba (vaspitavan u KGB-u), poznavaoci politike između Kremlja i Beograda navode da ovo što se desilo sa izvozom oružja u Ukrajinu neće ostati bez posledica na njihove međusobne odnose. Tvrdi se da je i prvi izraz Putinovog nezadovoljstva i javni poziv, koji je preko Aleksandra Vulina uputio predsedniku Vučiću za učešće na samitu BRIKS-a. Tu predsednik Srbije upada u veoma nezgodnu situaciju. Neće biti dobro ako ode na taj samit, a neće biti dobro ni ako ne ode.Kada je preko potpredsednika vlade Srbije Vulina Putin uputio poziv Vučiću da učestvuje na samitu BRIKS-a u Rusiji, podsetio je da Srbija treba da ponovo potpiše ugovor o uvozu ruskog gasa. Siptomatično je da se Vučić, kada je Putin rekao da ima važnih stvari o kojima treba razgovarati kao što je produženje ugovora o gasu, utišao i rekao da će odgovoriti neposredno pre održavanja samita BRIKS-a. Nagađa se i da, ukoliko Vučić pošalje nekog drugog, ruska strana neće to baš dobro primiti. Shvatiće to kao svojevrsno bahaćenje Beograda.Zato ruska strana očekuje odgovarajuću političku kulturu, a to bi bio dolazak predsednika Vučića na samit BRIKS-a. To je veliki problem za Vučića jer biće gubitnik ako se odazove tom pozivu (eto, sad se on uplašio i popustio). A učešće Vučića na samitu BRIKS-a predstavljalo bi svojevrsnu zahvalnost Putinu za ono što je Rusija uradila za Srbiju. Predsedniku Srbije to u ovom trenutku, kad sklapa poslove sa Zapadom, to nikako ne bi dobro došlo. Ali, neodlazak Vučića na samit BRIKS-a ne znači da bi Vučić mogao tako lako da se oslobodi ruskog uticaja. Međutim,  indikativno je da se u režimskim tabloidima pojavljuju tekstovi koji problematizuju ulogu Rusije i iskrenost ruskog prijateljstva.

O neprestanom ruskom uticaju govori i napad na Krokodil krajem septembra ove godine, nevladinu organizaciju u Srbiji koja se otvoreno protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu. U prostorije Krokodila ušli ljudi koji su govorili ruski da bi uklonili zastavu Ukrajine i to ne jedanput, a da policija nije reagovala.To znači da Rusija nesmetano sprovodi razne akcije na teritoriji Srbije. Iako Srbija nije bila stroga prema Rusiji kao što je to bila Evropska unija (EU), ona nastoji da sačuva balans sa Zapadom. To faktički znači udaljavanje od Rusije po pitanju velikih strateških projekata, ali kuda to tačno vodi Beograd ostaje tek da se vidi.

Ali, ne treba smetnuti sa uma da Rusija razume Srbiju i Vučića bolje nego Zapad. Brisel i Vašington vole jednostavna rešenja, a Balkan je veoma kompleksan. Putin shvata etničke probleme u regionu, probleme identiteta i kulture koji uvek mogu da eskaliraju. Ne zanima ga Balkan zbog ideologije ili zbog toga što su tamo navodno ruska braća, već zato što je Balkan žarište koje on uvek može da eskalira koristeći nekog poput Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati