Svet

Direktno.rs [ Izvor: Politiko ]

30. 09. 2024. 15:47 3

Stiglo je naređenje, Amerika ulazi u rat?

Američki ministar odbrane izdao naređenje da se dodatno pojača američko vojno prisustvo na Bliskom istoku.

Kako piše Politiko, Lojd Ostin je izdao naređenje da se u to područje, kom preti totalni rat, pošalju dodatne trupe američke vojske, kao i da se postojeće ojačaju.

Ovi potezi su usledili nakon što su izraelske snage ubile lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u petak u Libanu, u napadu koji preti da region gurne u širi rat.

Ostin je u nedelju naredio nosaču aviona "USS Abraham Linkoln" i pripadajućim razaračima da ostanu u regionu, samo mesec dana nakon što su ih preusmerili na Bliski istok dok su bili na planiranom rasporedu za Pacifik.

Politiko još navodi da ova direktiva dolazi nekoliko dana nakon što je udarna grupa nosača "USS Hari S. Truman" napustila svoju matičnu luku u Virdžiniji, što znači da će SAD na Bliskom istoku imati, potencijalno, prisustvo dva nosača aviona.

Pentagon je takođe najavio da će SAD poslati dodatna "sredstva za vazdušnu podršku u narednim danima" i da će američke trupe ostati u istočnom Mediteranu. Te trupe uključuju amfibijske brodove "USS Njujork" i "USS Oak Hil", zajedno s hiljadama marinaca sposobnih da izvrše evakuaciju civila iz Libana ako je potrebno.

Te trupe su takođe opremljene borbenim avionima F-35B kojima lete marinci, što vojnim planerima daje dodatni udarac iz vazduha ako je potrebno.

U međuvremenu, Ostin je naredio dodatnim američkim snagama da budu spremne za raspoređivanje, "podižući spremnost SAD da odgovore na različite nepredviđene situacije", saopštio je Pentagon.

"Rasporedili smo neke dodatne snage u region", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u emisiji za ABC njuz u nedelju. "Sada imamo više snaga na Bliskom istoku nego što smo imali u aprilu, kada je Iran lansirao stotine raketa i dronova. Dakle, već postoji veoma snažna vojna sposobnost da se odbranimo i da pomognemo u odbrani Izraela ako dođe do toga", rekao je on.

Pentagon je u nedeljnom saopštenju naveo da brodove podržava "prisustvo lovačkih i napadnih eskadrila Ministarstva odbrane, uključujući avione F-22, F-15E, F-16 i A-10".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Nezaboravna roler-koster vožnja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati