Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

30. 09. 2024. 17:44 4

"Ne pristajemo...“: Prosvetni sindikati najavili protest ispred Vlade Srbije

Predsednica Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić najavila je da će predstavnici rukovodstva svih reprezentativnih prosvetnih sindikata sutra protestovati ispred Vlade Srbije i poručiti da ne pristaju na najavljenu povišicu od 12 odsto, uz poziv predsedniku Vlade Milošu Vučeviću da se pojavi pred njima i lično im se obrati.

- Pozivamo Vladu da razmisli. Mi smo otvoreni za razgovore, ali nikako ne pristajemo ni na kakve ucene i šta god oni rekli mi ćemo nastaviti svoje aktivnosti, jer naše članstvo to od nas hoće - kazala je Romandić.

Ona je rekla da je to što su prosvetari sutra pozvani na razgovor sa predstavnicima Vlade marketnški trik i da to neće proći – zato se sutra okupljaju u 11 sati i nameravaju da ostanu ispred Vlade do kraja njenog radnog vremena u 16 sati. U podne je najavljeno i obraćanje novinarima.

- Pozvaćemo i predsednika Vlade Miloša Vučevića, neka siđe dole i neka se obrati. Tu su rukovodstva svih reprezentaivnih sindikata, pa neka njima lično kaže sve što ima - poručila je Romandić.

Ona je podsetila da prosvetari ne traže ništa više od onog što im je obećano i potpisano protokolom još prošlog oktobra.

- Ako oni ne mogu da ispune to što su rekli pre godinu dana, ko će da im veruje za tih 12 odsto u januaru? U čemu je prepreka da u januaru ne kažu – znate, biće u decembru. Ili nemamo sad za 12 odsto, imamo za povišicu od 8 odsto. Plata zaposlenih u školama treba da se poveća 28 odsto da bi dostigla republički prosek. To je nedopustivo i mi ne smemo na to da pristanemo - kazala je Romandić.

Ona je navela i da sindikati ostaju pri obustavi rada i protestu u Beogradu 2. oktobra. U 11 sati će početi okupljanje ispred Skupštine Srbije, a u podne počinje protestna šetnja do Vlade Srbije. U Beogradu će se okupiti prosvetari iz cele Srbije i nastave neće biti.

Na pitanje da li imaju strah od eventualnog kažnjavanja zbog ovakvog vida protesta, ona odgovara pitanjem da li je ova država u mogućnosti da otpusti i 100 zaposlenih koji protestuju, a pritom ne može da nađu kadar zainteresovan da radi školama.

- Kod mene u kraju piše pranje sudova 90.000 dinara, perete i ne mislite. To je više nego plata nastavnika u školi. Oni su nas doveli u situaciju da nam je svejedno. Ako nas kazne možda će nam učiniti uslugu da se pozabavimo i radimo neke druge poslove, jer ovaj koji radimo decenijama nam ne omogućava da možemo da živimo od njega - zaključila je Romandić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Nezaboravna roler-koster vožnja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati