Kuhinjica

[ Izvor: Mediji ]

30. 09. 2024. 07:11 0

Starinski recept za sarajevske ćevape! Jelo sa roštilja koje obožava ceo Balkan

Balkanska kuhinja retko kojeg stranca ostavi ravnodušnim. Mnogo je jela koja im se uvuku pod kožu, ali ono koje je na vrhu lestvice jesu sarajevski ćevapi.

Iako se ovi specijaliteti sa roštilja prave širom nekadašnje Jugoslavije, za ove se svi slažu da im nema ravnih. Evo kako da ih napravite i obradujete celu porodicu. 

Sastojci:

1,5 kg junetine

0,5 kg janjetine

4 čena luka

2 kafene kašike sode bikarbone

so

Priprema:  

Meso iseći na kocke 2 x 2 cm i posoliti , soli ide 1.8-2% od težine mesa. Prodinstati 3-4 zgnječena čena luka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostaviti da se ohladi i prelizi preko mesa i izmešati. Meso ostaviti da odstoji preko noći u frižideru. 

Sutradan sameljite meso dva puta na srednju veličinu sa mašinom za meso fi 6 mm. Dobro izmešajte rukama. Ovu smesu pokrijte i ostaviti van frižidera na sobnoj temperaturi jedno 4-5 sati a onda skloniti u frižider. Možete držati u frižideru, upotrebljivo je do 2 dana. 

Pre samog oblikovanja ćevapa ( pečenja) dodajte po želji malo sode bikarbone u smesu. Dobro promešajte. Ćevape oblikujte.

Peći ih na roštilju na jakoj vatri. Nemojte da ih prepečete jer će biti tvrdi i suvi. Sredina ćevapa mora biti malo roza boje kad je pečen. Raseći lepinje na pola lagano ih namočiti u juneću supu, pa ih napariti na roštilju preko ćevapa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Nezaboravna roler-koster vožnja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati