Beograd

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

30. 09. 2024. 20:09 4

"Nećemo dozvoliti da kopate, po cenu života": Protest aktivista i građana ispred Skupštine

Građani i ekološki aktivisti okupili su se večeras ispred Doma Narodne skupštine, gde su negodovali zbog neodržavanja sednice o litijumu koja je bila zakazana za danas u 14 časova, ali je tokom dana predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla kako "nema vremena za raspravu" i da će se "potruditi da to bude deo redovnog skupštinskog zasedanja". Okupljeni su poručili državnom vrhu da se u Srbiji "neće kopati litijum" i kako će od poteza vlasti zavisiti buduće akcije aktivista.

- Aktuelna vlast svakim danom krši Ustav i zakone.... Sednica je morala da bude održana u roku od 15 dana od dana zakazivanja, jer je to vanredno zasedanje, a od sutra kreće redovno zasedanje, tako da ona ne može da se održi u redovnom zasedanju… A oni su imali vremena i prilike da raspravljaju o litijumu u dve i po godine unazad - navodi Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar".

"Ako nam je došao pesak iz Sahare, mislite li da je Jadar daleko"

Jevđenije Julijan Dimitrijević je građanski aktivista iz Čačka, član organizacije "Ne damo Jadar", rekao je da će "svaka njihova akcija imati našu reakciju".

- Ako nam je došao pesak iz Sahare, šta mislite, da je Jadar daleko? Pratite sve sednice Skupštine pomno, ali i ono što se dešava u Loznici, jer tamo se lome koplja. Ovde se ne brani nijedna ideologija, ovde se brani biologija - rekao je on.

Dodao je da "ako ljudima iz amazonskih šuma nije bilo teško da dođu i da ovu borbu podrže, ne sme biti nama".

- Pratite Zlatka, pratite Udruženje Ne damo Jadar, pratite Petkoviće, pratite sva dešavanja i dela ovih odavde, ali i dela naših heroja sa Jadra. Jer znamo da ne damo, a i znamo šta je rešenje, rešenje je da seljak nikad više ne bude ružna reč - poručio je on.

"Nećeš kopati", "Lopovi"

- Ana Brnabić ne sme da zakaže sednicu o litijumu, jer zna da je 86 odsto stanovništva protiv iskopavanja - rekla je Ljiljana Bralović iz SEOS-a.

Ona je rekla da Srbija ne želi da bude prekopana i, držeći flašicu vode u ruci, rekla je da se ne kaže u našem narodu bez razloga "čuvam kao malo vode na dlanu".

- Svi smo osetili žeđ ove suše, svi ste imali priliku da vam isključe vodu, da ne možete da se okupate. Je li to treba? Je li nam to nude, narode moj. I ne, nećemo se umoriti. Nikada nećemo prestati da se borimo. Dok je jednog među nama, borba će da traje - rekla je ona, dok su okupljeni građani skandirali "nećeš kopati" i "lopovi".

Milosavljević Buki: Mladi iz celog sveta su spremni da brane prirodu Srbije

Ivan Milutinović Buki rekao je da su došli direktno sa planine "da izdajnicima koji su korumirani do vrha do dna" i "svim geolozima koji rade za strane kompanije" da ne samo da neće kopati, već da bez kazne neće proći ovo što rade.

- Neka izdajnici znaju da su mladi ljudi iz celog sveta spremni da brane prirodu Srbije. Dok oni za svoje bedne novce izdaju vašu i našu budućnost, poručujem im da neće kopati i istočna Srbija neće pasti, iako su nas prodali. Dok svi govore o Kosovu, tri okruga Istočne Srbije, koji su veći po površini od Kosova i Metohije, prodati su stranim kompanijama. Mi stojimo tamo u planini, napravili smo tvrđavu i ne damo. Neće kopati - poručio je on.

Kokanović: Nećemo dozvoliti da kopate, po cenu svojih života

Zlatko Kokanović je, govoreći na protestu ispred Skupštine, rekao da je očigledno da "ih se boje" i da neće dozvoliti kopanje litijuma, pa čak i po cenu života.

- Juče su zakazali tu sednicu za 14h, da bi danas u 14h počeli da razmišljaju da li će se održati, da li neće, imamo jedan veliki pozdrav za predsednicu Skupštine Anu Brnabić - ua! Ona je jedan prevarant, lažov, manipulator i ona nije dostojna funkcije koju obavlja, i svakim danom krši zakon i Ustav ove zemlje - rekao je Kokanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Nezaboravna roler-koster vožnja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati