Svet

[ Izvor: N1 ]

17. 09. 2024. 22:18 1

Dunav brzo raste: Pik vodenog talasa za vikend

Reporterka N1 od jutros u Budimpešti prati porast vodostaja Dunava, u koju je stigao poplavni talas. Podaci, ažurirani u 18 časova, pokazuju da je vodostaj došao do 630 centimetara, a da na sat raste za tri do pet centimetara - očekuje se da će vrhunac biti u noći petka na subotu, do 850 cm. Grad je u potpunom mraku, struja je ugašena, a meštani i turisti nisu uplašeni - neki čak govore i da im je zanimljivo ono što se dešava. Poplavljeni će biti ostrvo Margaret i Rimska obala, ali da ovi delovi nisu naseljeni, te nema velikog razloga za brigu.

Situacija je bolja nego što se predviđalo, javlja reporterka N1 iz Budimpešte.

Sam pik poplavnog talasa, kako navodi, trebalo bi da dođe u Budimpeštu u noći petak na subotu. Ono što se prvobitno predviđalo jeste da bi poplavni talas mogao da dođe i do 880 cm, ali poslednje informacije kažu da će biti do 840-850 cm. Kod zgrade parlamenta je vidljiva linija odbrane u vidu džakova sa peskom, a nadležni kažu da je pripremljeno njih oko milion.

Tu su i metalni zidovi i mobilne brane, a iz MUP-a je reporterka N1 dobila informacije da se uradilo sve što je moglo, da je oko 1.200 vojnika u pripravnosti, kao i 300 volontera koji svakodnevno rade.

- Videli smo u ponedeljak da moramo da gradimo utvrđenja do devetmetara. Budimpešta je zaštićena ako nivo Dunava ne pređe taj nivo. Vidimo da će vodostaj biti niži od toga. Računamo na maksumum 840 do 850 cm u subotu, kada se očekuje da ce biti najviši. Najkritičnije tačke su ostrvo Margaret i Rimska obala. ti. delovi će biti sigurno poplavljeni, ali tamo nema stanovnika, jer su to turistička mesta - rekla je zamenica gradonačelnika Kata Tite za N1.

Kod ostva Margaret nalaze se beskućnici, ali se, kako je rečeno, trenutno radi na njihovoj evakuaciji i pokušaju da ih pronađu, jer postoji šansa da oni nisu najbolje informisani o onome što se dešava.

Treći nivo alarma i upozorenja za odbrane od poplava je, kaže reporterka N1, aktivan od ponedeljka, a kažu iz gradske uprave da će biti na snazi do četvrtka, kada će grad biti u potpunosti spreman za nadolazeću vodu.

I pored najavljenog poplavnog talasa, građani i turisti su rasterećeni:

"Ja nisam uplašen. Video sam da vodostaj reke raste, da će porasti za pet, šest metara, što ce biti među najvišim vodostajima".

"Vidim da je visok vodostaj, stiglo je obaveštenje preko telefona, ali nemam šta da kažem".

- Nisam se uplašilo. Ovo je zanimljivo. Nakon deset godina se desilo da Dunav plavi u ovolikoj meri. Najavljuju da neće biti tako visok kao pre deset godina - rekli su meštani Budimpešte za N1.

- Grad je u potpunom mraku. Ugasili su struju. Saobraćaj ne ide od sinoć. Semafori ne rade, a bio je zaustavljen i tramvajski saobraćaj. Naglasili su da vode računa o kvalitetu vode, jer može da se desi da vodosnabdevanje ne bude normalno regulisano. Uveravaju da će sve biti u najboljem redu - kaže reporterka N1.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati