Svet

[ Izvor: Mediji ]

19. 09. 2024. 10:06 2

Putin se sveti zbog Kurske oblasti: Biće žestoko (FOTO, VIDEO)

Ruske snage koje su pokrenule kontranapad na Ukrajince koji su se probili u Kursku oblast navodno su opkoljene u jednom području regiona.

Nakon upada u tu rusku oblast, 6. avgusta, Ukrajinci su potukli loše obučene ruske regrute i zauzeli preko 1.300 kvadratnih metara Kurske oblasti i 100 naselja. Ali, kampanja je usporila, a Rusija je ranije ovog meseca krenula u protivofanzivu.

Rusko Ministarstvo odbrane reklo je da su njihove snage prodrle u Kursk, zauzevši 10 naselja. Navodno je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio vojnicima da isteraju Ukrajince iz Kurska do 1. oktobra.

Ukrajinski zvaničnici kažu da je Moskva poslala oko 35.000 vojnika u područje Kurska.

Međutim, Roman Pohorili, osnivač "DipStejta", ukrajinske analitičke grupe koja prati pomeranja na liniji fronta, rekao je agenciji RBC-Ukrajina da u Kurskoj oblasti postoji "veoma interesantna siva zona" i da su ruske trupe "opkoljene".

Pohorili je rekao, prenosi "Njuzvik", da "ruska sreća iščezava dok njene trupe pokušavaju da izvedu kontranapad".

- Situacija je dinamična pa se sve menja - rekao je on, ali i dodao da je - prerano za izvlačenje zaključaka.

Rusko Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo ove navode na zahtev "Njuzvika".

Emil Kastehelmi, analitičar koji prati rat sa grupom Blek bird, rekao je portalu da je Rusija imala neke minorne uspehe na istočnom boku, ali da se nije dogodilo više sem što su povratili jedno selo.

- Rusi verovatno nisu imali za cilj da povrate celu Kursku oblast ovom operacijom, već su želeli da poboljšaju svoje trenutne pozicije. Moguće je da će u budućnosti uslediti još - rekao je on.

Prema Institutu za proučavanje rata, ukrajinske i ruske snage nastavile su da napreduju u okrugu Gluškovski, a Ukrajinci su počeli da guraju ka Gluškovu i napredovali su južno od urbanog naselja Korenova gde sprovode napade. Ruske snage su uspele da ponovo uspostave kopneni put od Gluškova do Korenova - čime su smanjene potrebe za nekim od privremenih mostova preko reke Sejm - rekao je Kastehelmi "Njuzviku".

Ukrajina je uništila ili oštetila najmanje tri mosta preko reke Sejm otkako je Kijev započeo napad na Kursk.

- Deluje da su novi ukrajinski napadi preko granice prilično reaktivni – tajming me navodi na sumnju da su planirali da ih počnu baš u ovom trenutku. Napadi nisu imali značajnog uspeha dalje od neposrednih pograničnih područja i nekih manjih sela – barem ne još. Ukrajinci su, nažalost, sada malo zakasnili jer su Rusi već uspeli da otvore rute snabdevanja i više nisu toliko zavisni od privremenih mostova - rekao je Kastehelmi, a prenosi "Blic".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati