Srbija

[ Izvor: nova S ]

19. 10. 2024. 12:47 1

Novi stariji brat: Da li Srbija menja Rusiju za Kinu?

Na globalnoj sceni Kina već duže vreme postepeno preuzima ulogu vodeće antizapadne sile – titulu koja je tradicionalna pripadala Rusiji, te je u tom kontekstu Putinova nedavna poseta Kini delovala kao još jedno predavanje štafete u dugometražnoj borbi Istoka protiv Zapada.

Ovaj proces je već godinama u povoju, započet najpre izbijanjem Kine na poziciju globalne ekonomske sile, a zatim i rastom njenog političkog uticaja širom sveta. Imajući u vidu ove promene na globalnom planu, trebalo bi postaviti pitanje da li se nešto slično, doduše na znatno nižoj skali, događa i u Srbiji.

Ukoliko se fokusiramo na dešavanja od kraja dvadesetog veka, može se reći da je Rusija Srbiji, izuzimajući kratke periode, bila glavni politički partner, što je i uopšteno bio čest slučaj u savremenoj istoriji Srbije. Međutim, uprkos velikom političkom uticaju koji Rusija ovde ima, ona nije uspela da se domogne dominantne pozicije u ekonomskoj sferi.

Razlog za to je jednostavan – Rusija naprosto nije mogla da parira ekonomski daleko razvijenijim zapadnim zemljama, pre svega Evropskoj uniji. Stoga je Srbija uprkos političkom osloncu na Rusiju, koja je ovde u mnogo čemu bila uzor kada je u pitanju društveno uređenje, ekonomski oslonac ipak pronašla na Zapadu, odakle dolazi najveći deo stranih investicija i ka kojem je bio usmeren najveći deo robne razmene i drugih ekonomskih odnosa.

Međutim, u prethodnih nekoliko godina naziru se određene promene. Sve više jača narativ o Kini kao velikom prijatelju srpskog naroda. To je termin koji je ranije bio skoro isključivo vezan za Rusiju, a napori su sada usmereni ka uzdizanju Kine u očima domaćeg javnog mnjenja.

Ti napori su krunisani spektaklom koji je pratio posetu predsednika Si Đinpinga u maju ove godine. Promene na ekonomskom planu su još upadljivije. Najpre, strane direktne investicije iz ove zemlje u periodu između 2010. i 2023. godine rastu za zanemarljivih 2,1 miliona na čak 1,4 milijarde evra godišnje.

Ovaj snažan trend rasta je zanimljivo uporediti sa ruskim direktnim investicijama koje u istom periodu osciliraju između oko 50 i 600 miliona evra, s tim da su kroz čitav period od 2010. naovamo uglavnom bile bliže donjoj granici tog intervala.

Osim ovoga, obim izvoza Srbije u Kinu se u istom periodu takođe višestruko uvećao sa oko svega 5 miliona na preko 1,1 milijardi evra. Time je Kina prestigla Rusiju po još jednom pokazatelju, pri čemu treba uzeti u obzir da je nedavno potpisani sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine tek stupio na snagu.

U ovom kontekstu trebalo bi i spomenuti da je Kina postala i značajan izvor kredita za infrastrukturne projekte. Naime, dugovanja Republike Srbije prema ExIm banci su porasla sa oko 80 miliona evra u 2010. na oko 2,8 milijardi evra danas, što je daleko više nego prema bilo kom ruskom poveriocu. Ovakve tendencije na ekonomskom planu otvaraju Kini prostor i za veći politički uticaj u Srbiji.

Ipak, kuda će ovi trendovi voditi na duge staze ostaje otvoreno pitanje. S jedne strane, Rusija se u Srbiji i dalje posmatra kao tradicionalni zaštitnik, pri čemu istorijske veze između ove dve zemlje sežu dosta dublje nego što je to slučaj sa Kinom.

S druge strane, Kina poseduje kapacitet da postane primarni politički saveznik Srbije, pre svega zbog prava veta u Savetu bezbednosti UN-a. Uz to, Kina ima i veći potencijal za ekonomsku i finansijsku podršku Srbiji nego Rusija, premda je upitno da li u tome može da parira Zapadu.

Iako postoji dosta otvorenih pitanja - jedno je jasno, a to je da spoljnopolitička orijentacija Srbije ukazuje da se ona neće odreći nedemokratskog obrasca. Bilo da se u budućnosti politički oslonac zadrži na Rusiji ili prebaci na Kinu, teško je naći primere zemalja koje su se demokratizovale u savezništvu sa bilo kojom od ove dve zemlje. Ako imamo to u vidu, pitanje koja će od njih dve imati "primamljiviju" ponudu postaje manje važno.

U okviru ove diskusije trebalo bi skrenuti pažnju i na zanimljivu činjenicu da je Srbiju njen beg od demokratizacije kroz noviju istoriju neprestano primoravao na balansiranje između savezništva sa zemljama poput Rusije (ili možda Kine) i ekonomskih podsticaja da sarađuje sa zapadnim zemljama - pre svega sa Evropskom unijom. Teško je reći da nisu postojale bolje alternative.

Dublje integracije u evropski ekonomski prostor nude otvoreniji pristup jedinstvenom tržištu, koje čine najbogatije zemlje na svetu, a koje su pritom u neposrednom susedstvu. To predstavlja ozbiljniji potencijal od bilo kakve forme privrednog partnerstva sa Kinom ili Rusijom. S druge strane, zemlje Istočne Evrope koje su se opredelile za evrointegracije su iskoristile potencijal koji nudi EU.

One su takođe, uz sve prepreke i povremena nazadovanja ipak postigle neosporne napretke kada su u pitanju razvoj nezavisnih institucija i demokratizacija društva, a i značajan ekonomski rast. Dakle, Srbija je mogla da postigne daleko više, ali je to na kraju krajeva ipak stvar društvenih prioriteta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati