Srbija

[ Izvor: Mediji ]

19. 10. 2024. 08:39 1

Olujni vetar pogodiće ove krajeve, mraz i minus stižu već u ponedeljak

Danas će u Srbiji kako najavljuje Republički hidrometeorološki zavod, nakon hladnog jutra sa mestimičnom maglom po kotlinama i dolinama reka u zapadnim, jugozapadnim i južnim delovima zemlje, vreme će biti pretežno sunčano sa najvišom temperaturom do 19 stepeni.

 Kako u vremenskoj prognozi navodi RHMZ uz pretežno sunčano vreme tokom dana, razvoj male do umere oblačnosti moguć je na jugozapadu zemlje.

- Najniža temperatura kretaće se od jednog do deset stepeni, najviša dnevna od 14 do 19 stepen. U Beogradu će biti pretežno sunčano uz umeren i jak jugoistočni vetar. Najniža temperatura oko 9, najviša dnevna oko 18 stepeni - saopštili su iz RHMZ.

Košava danas najjača

Kako su ranije upozorili iz RMHZ do kraja ove sedmice u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar u Vojvodini, Pomoravlju i Podunavlju, dok će u južnim delovima Banata i donjem Podunavlju olujni udari vetra biti najjači.

- Vetar će biti slab i umeren jugoistočni, u košavskom području umeren i jak, a na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa udarima olujne jačine - saopšteno je.

Od ponedeljka mraz i minus

Kada je u pitanju vreme sledeće nedelje RHMZ je saopštio da se slab prizemni mraz od ponedelјka može očekivati u mestima južno od Save i Dunava, dok će u Vojvodini biti ređa pojava.

- Slab mraz na 2 metra, intenziteta od minus 2 do 0 stepeni moguć je ponegde na jugu i jugoistoku Srbije, kao i po kotlinama brdsko-planinskog područja - navodi RHMZ.

Izdato upozorenje za poljoprivrednike

Zbog najavljenog mraza, RHMZ je izdao agrometeorološko upozorenje kako bi poljoprivrednici na vreme reagovali i sačuvali useve.

- Najavlјeni slabi mrazevi u jutarnjim časovima mogu nepovolјno da utiču na povrtarske kulture koje se gaje na otvorenom - glasi upozorenje RHMZ.

Vreme do kraja oktobra

Marko Čubrilo, meteorolog amater navodi da će od nedelje početi slabljenje i prestanak košave, zbog čega će kojim će doći kratkotrajno

- Sa prestankom košave prestaće i priticanje hladnog vazduha sa istoka te će vreme biti prijatnije uz pretežno vedre dane i maksimume od plus 12 do plus 22 stepena Celzijusa, ali će noći ostati sveže - kaže on.

Ipak, kako je već ranije vremenskoj prognozi najavio promena vremena iz suvog u hladno kišno i sa snegom očekuje se krajem meseca. On je to sada detaljnije objasnio u najnovijoj prognozi koju je objavio na Fejsbuku.

- Nad ostalim predelima uglavnom suvo uz povremenu povećanu oblačnosti. U košavskom području jak, na udare i olujan istočni i jugoistočni vetar, a duž Jadrana jugo i istočnjak. Sa košavom će preko Vlaške nizije u Rumuniju priticati hladniji vazduh te će naredni dana najhladniji deo regiona biti istok Srbije uz maksimume oko plus 8 stepeni Celzijusa, dok će se nad ostalim delom regiona maksimumi uglavnom kretati od plus 11 do plus 18 stepeni Celzijusa. Noćni minimumi niski i nad značajnim delom regiona može biti pojave slabog, prizemnog, mraza - objašnjava Čubrilo.

Temperature ispod proseka u novembru

Kako je Čubrilo ranije najavio, oko 25. oktobra postoji mogućnost pogoršanja vremena i jačeg zahlađenja, koje bi planinama regiona moglo doneti i prvi konkretniji snežni pokrivač.

- Posle 25. oktobra se računa na postepenu promenu sinoptike uz podizanje anticiklona ka Velikoj Britaniji što bi krajem ovog i početkom sledećeg meseca uz povremene padavine donelo i osetnije zahlađenje ali sam tip te promene, intenzitet padavina i zahlađenja još ne može utvrditi. Prema trenutno dostupnim podacima novembar bi započeli sa temperaturama malo ispod proseka uz padavine povremeno - zaključio je Čubrilo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati