Srbija

[ Izvor: Mediji ]

25. 09. 2024. 11:32 0

Solarne elektrane, Đerdap 3, nuklearke: Šta donosi sporazum sa SAD?

Sjedinjene Države zainteresovane su za razvoj projekta Reverzibilne hidroelektrane (RHE) Đerdap 3, izgradnju solarnih elektrana velikog kapaciteta i saradnju u oblasti razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe, prenose mediji.

- Sporazum o strateškoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koji je potpisan u Vašingtonu, ujedno je i prvi sporazum o strateškoj saradnji između dve zemlje i predstavlja važan korak u unapređenju bilateralne saradnje između dve države, u kojoj sektor energetike zauzima sve važnije mesto - rekli su za Energiju Balkana u Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE).

Tim Sporazumom izražava se "namera za dalje jačanje i unapređenje veza između dve zemlje".

- Težište je na promovisanju ulaganja privatnog sektora SAD u energetske projekte u Republici Srbiji, sa posebnim akcentom na projekte održivih izvora energije, zatim na povećanje usvajanja i primene čiste energije, ubrzanje procesa postepenog ukidanja proizvodnje električne energije iz uglja, kako bi se osigurali bezbedni, pouzdani i diversifikovani izvori snabdevanja, uključujući potencijalno i baznu energija -  preciziraju u MRE.

Da bi se počelo sa primenom ovog Sporazuma, potrebno je da prethodno bude ratifikovan u Skupštini Srbije.

U slučaju da Skupština usvoji izmene Zakona o energetici i time bude ukinut moratorijum na nuklearnu energiju, Sporazum otvara mogućnost za uspostavljanje saradnje u oblasti razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

- U prve dve faze razvoja programa upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe planirano je uspostavljanje bilteralne saradnje i sa drugim zemljama sa razvijenim nuklearnim programom, kao i sa kompanijama iz tih zemalja, kako bi se temeljno razumele postojeće tehnologije i njihova kompatibilnost sa elektroenergetskim sistemom Republike Srbije - navode u Ministarstvu.

To će, kako se ističe, svakako uključiti saradnju sa SAD, koja je među liderima u broju izgrađenih nukleranih elektrana u svetu, ali i sa drugim zemljama poput Kine i Južne Koreje.

Odgovarajući na pitanje Energije Balkana na šta je, konkretno, mislila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kada je posle razgovora sa američkim ambasadorom Hilom rekla da će ovaj sporazum otvoriti vrata za nova ulaganja iz SAD u oblasti energetike, u Ministarstvu kažu da američke kompanije učestvuju u razvoju projekta Reverzibilne hidroelektrane (RHE) Đerdap 3.

Kompanija Behtel izradila je Prethodnu studiju opravdanosti za ovaj projekat o svom trošku, a na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je potpisan između kompanije i Vlade Srbije, a američke komanije angažovane su i na projektu izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta od jednog gigavata, sa baterijskim skladištima, koji treba da poveća "zelene" kapacitete Elektroprivrede Srbije.

Taj projekat biće realizovan kao starateško partnerstvo države Srbije sa strateškim partnerom - konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija Hyundai Engineering.

- Očekuje se uskoro potpisivanje ugovora o realizaciji ovog velikog strateškog projekta. Američka kompanija UGTR je deo ovog konzorcijuma i angažovana je na poslovima razvoja projekta - preciziraju u MRE.

Vlada Srbije donela je, inače, odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene za strateški projekat izgradnje šest samobalansiranih solarnih elektrana sa baterijskim sistemima.

Elektrane će biti izgrađene na teritorijama gradova Zaječara i Leskovca, kao i opština Bujanovac, Lebane, Negotin i Odžaci. Nacrt prostornog plana treba da bude završen u roku od osam meseci a izgradnja elektrana do 1. juna 2028. godine, navodi Energija Balkana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati