Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 09. 2024. 14:05 1

Priprema za intervju: Kako ostaviti najbolji utisak?

Intervju za posao je vaša šansa da impresionirate budućeg poslodavca. Od trenutka kada uđete u kancelariju, vaš nastup, govor tela i komunikacija igraju ključnu ulogu.

Da biste se uspešno pripremili za intervju, potrebno je da istražite kompaniju, jasno predstavite svoje veštine i dostignuća i budete spremni na teška pitanja.

U ovom članku pronaći ćete savete za temeljnu pripremu, jačanje samopouzdanja i ostavljanje najboljeg mogućeg utiska na razgovoru.

Prvi korak je da dođete do prilike za razgovor

Da biste dobili priliku za intervju, morate napisati dobru biografiju. Prvi korak je da jasno i sažeto prikažete svoje veštine, iskustvo i dostignuća. Prilagodite svoju biografiju poslu za koji se prijavljujete, ističući najvažnije informacije koje su relevantne za tu poziciju.

Mnogi ljudi nisu ni svesni koliko je dobar CV važan za dobijanje poziva na intervju. Stoga je od izuzetne važnosti da posvetite posebnu pažnju ovom koraku. Ukoliko nemate dovoljno iskustva sa pisanjem biografije, napravi CV sa Cvapp.rs.

Istražite kompaniju i poziciju za koju se prijavljujete

Saznajte što više o kulturi kompanije, njenim vrednostima, misiji i viziji. Pogledajte njihove nedavne projekte, uspehe i izazove.

Proučite opis posla i ključne odgovornosti pozicije. Ovo će vam pomoći da prilagodite svoje odgovore i pokažete da ste ozbiljno zainteresovani za rad u toj kompaniji.

Takođe, bićete bolje pripremljeni da postavite pametna pitanja na kraju intervjua, što će ostaviti pozitivan utisak na poslodavca.

Pripremite se za često postavljana pitanja

Poslodavci često postavljaju pitanja kao što su: "Recite nam nešto o sebi", "Zašto želite da radite kod nas?" i "Koje su vaše najveće slabosti?" Razmislite unapred o odgovorima na ova pitanja i vežbajte ih naglas.

Na primer, kada vam kažu "Recite nam nešto o sebi", možete odgovoriti: "Imam pet godina iskustva u marketingu, specijalizovan za digitalne kampanje. U svojoj prethodnoj kompaniji, bio sam odgovoran za vođenje tima od pet članova i uspešno sam povećao onlajn prodaju za 30% u poslednjih godinu dana. Verujem da moje analitičke i kreativne veštine mogu doprineti vašem timu".

Ako vas pitaju "Zašto želite da radite kod nas?", možete reći: "Privukla me je vaša vizija i način na koji ostvarujete svoje ciljeve. Verujem da bih mogao da doprinesem svojim iskustvom i znanjem, dok istovremeno učim od stručnjaka u vašoj kompaniji".

Kada odgovarate na pitanje o svojim slabostima, budite iskreni i pokažite kako ih prevazilazite. Na primer:
"Ponekad se previše usredsredim na detalje, što može usporiti moj rad. Da bih to prevazišao, postavljam jasne rokove i redovno pratim svoj napredak. Tako mogu biti siguran da ne gubim širu sliku iz vida".

Pokažite samopouzdanje

Kada dođete na intervju, setite se da ste tu s razlogom - poslodavci veruju da imate potencijal za tu poziciju. Držite se uspravno, gledajte sagovornika u oči i govorite jasno i smireno.

Pripremite se unapred kako biste mogli sa sigurnošću da odgovarate na pitanja. Vežbajte odgovore na uobičajena pitanja i razmislite o primerima iz vašeg iskustva koji pokazuju vaše veštine i dostignuća.

Osim verbalne komunikacije, obratite pažnju na neverbalne signale. Smešite se, rukujte čvrsto i pazite na govor tela. Sve ovo zajedno šalje poruku da ste sigurni u sebe i svoje kvalifikacije.

I za kraj

Kao što vidite, temeljna priprema i samopouzdanje su ključ uspeha na razgovoru. Svi ovi detalji će vam značajno povećati šanse da dobijete željeni posao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati