Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 09. 2024. 13:24 3

Nikola Petrović se vratio na listu ovlašćenih operatera sa novom firmom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva stavio je na listu ovlašćenih operatera "Flyus", novu avio-kompaniju Nikole Petrovića, biznismena i kuma predsednika Aleksandra Vučića. Nadležno državno telo je to učinilo iako su prethodnoj Petrovićevoj firmi praktično oduzete dozvole, a zbog, kako se sumnja, lažiranja podataka o kilometraži i prevoza sumnjivog tereta, što je bio nezapamćeni skandal.

Kada je Evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) otkriveno da su kompanije u vlasništvu Nikole Petrovića i Željka Mitrovića - Star Fly Wings, Air Pink i Air Emeralds lažirale podatke o kilometraži i prevozile sumnjiv teret, njima su praktično oduzete dozvole i skinute su sa liste ovlašćenih operatera.

Međutim, svega nekoliko nedelja od izbijanja skandala Petrović osniva novu kompaniju Flyus i nju je na listu ovlašćenih operatera stavio Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Sudeći po podacima koje je Direktorat objavio, iako je Flyus stavljen na listu Direktorata, ta avio firma i dalje nema operativnu dozvolu. Ipak, po mišljenju sagovornika, status ovlašćeng operatera mogao bi da bude međukorak do licence koja će mu omogućiti letenje po celom svetu.

Nedeljnik „Radar“ nedavno je objavio da je Petrović osnovao novo preduzeće za vazdušni prevoz putnika 6. marta ove godine, dakle ubrzo nakon što je otkriveno da je reagovala EASA. U Agenciji za privredne registre piše da je Flyus u stopostotnom vlasništvu kompanije EL&MI Group, a čiji je vlasnik Nikola Petrović.

Za direktora nove firme postavljena je Ivana Radulović, koja je, prema zvaničnim podacima, zakonski zastupnik u još bar pet preduzeća čiji je Petrović vlasnik ili suvlasnik, a koja su uglavnom bave proizvodnjom električne energije. Sedište Flyus bilo je prvo u Ulici Jurija Gagarina 13, gde su bile registrovane još neke kompanije Vučićevog kuma, da bi se potom preselila u luksuzni kompleks u Ulici Tadije Sondermajera, takođe na Novom Beogradu.

Podsećamo, zbog sumnji da ozbiljno krše pravila EU o vazdušnom saobraćaju, nadležna Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja pokrenula je istragu, tačnije reviziju dozvola za tri srpske privatne avio-kompanije, čiji su vlasnici bliski vrhu vlasti u Srbiji. Predstavnici EASA su na sastanku sa nadležnima u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva izneli sumnje da su firme Mitrovića i Petrovića falsifikovale dužinu letenja i time izbegavale redovne servise, smanjivale troškove i tako zarađivale milione evra. Jer, obavezni servisi i zamena delova aviona su veoma skupi, a njihovo izbegavanje i odlaganje može troškove za flotu od 19 aviona na godišnjem nivou da smanji i za više miliona evra.

Takođe, sumnja se da su te avio-kompanije prevozile sumnjiv teret, oligarhe iz Rusije bliske režimu Vladimira Putina, od kojih se, kako se pretpostavlja, jedan nalazi i na međunarodnoj poternici. U EASA su sumnjali i da su posade, pre svega piloti, ove tri kompanije upravljali avionima duže nego što je to dozvoljeno.

Navodno je provera EASA inicirana pre oko godinu dana zbog prijave jedne francuske avio-kompanije da su ove tri srpske firme damping cenama stvarale nelojalnu konkurenciju.

I tek nakon istrage nadležnog evropskog tela, reagovao je srpski Direktorat, koji bi po definiciji trebalo da kontroliše avio-kompanije sa svoje teritorije. Međutim, samo dan pre nego što je to telo planiralo da im oduzme licence, Petrović i Mitrović su ih sami vratili i time izbegli teže posledice.

U međuvremenu, Petrović je promenio ime spornoj kompaniji i nazvao je „Soft White“, dok je Mitrović formalno izašao iz vlasništva, a avio firma promenila ime u “Imperialjet”, ali je među vlasnicima jedan od direktora u najmanje četiri Mitrovićeve firme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati