Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

22. 10. 2024. 18:07 6

Zašto Vučić beži od Putina i BRIKS-a: Postoji spisak razloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić definitivno neće otići na samit BRIKS-a i videti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Naveo je da je sprečen zbog posete evropskog zvaničnika Beogradu u to vreme, ali je rekao da čak i da nema toga, svakako se ne bi pojavio "zbog raznih stvari koje (Putin) zna". Koje su to tačno stvari o kojima predsednik Srbije govori? Prema sagovorniku Nove, pravi razlog krije se u tome što Vučić vodi računa šta će mu Zapad reći, i da se on sada nalazi na sredini reke - niti na zapadnoj niti na istočnoj strani.

Aleksandar Vučić je potvrdio pisanje ruskih medija da će na samit BRIKS-a u Kazanju ići potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, ali i ministri Bratislav Gašić, Adrijana Mesarović i Nenad Popović.

Govoreći o razlozima zbog kojih on neće prisustvovati samitu, Vučić je govorio o poseti premijera Poljske Donalda Tuska, a zatim i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. A onda praktično sam potvrdio da je sve to jedan veliki izgovor.

- Ja sam bio pošten prema (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu i rekao sam mu i da nema ovih zakazanih poseta, bilo bi mi izuzetno teško da dođem zbog raznih stvari koje (Putin) zna i rekao sam da se nadam da me razume - rekao je Vučić za RTS.

- Nisam hteo da saopštim odluku (o tome da li ću ići na samit BRIKS-a), pre nego što to kažem onom koga se to tiče, a to je Putin. To je izraz poštovanja - dodao je predsednik Srbije.

Dakle, ni ovog puta se predsednici Srbije i Rusije neće sresti. Inače, da je zaista hteo da ode u Kazanj, Vučić bi to i mogao da uradi budući da se poseta Tuska Beogradu očekuje 23. i 24. oktobra, a sastanak BRIKS-a se održava od 22. do 24. oktobra.

Upravo zbog toga se otvara i pitanje šta se krije iza svega toga i koji su to tačno razlozi zbog kojih Aleksandar Vučić neće otići u Kazanj?

Prema mišljenju Srećka Đukića, bivšeg diplomate i ambasadora Srbije u Belorusiji, Vučiću bi susret sa Vladimirom Putinom bio preveliko opterećenje, uzevši u obzir sve angažmane koje ima sa pojedinim članicama EU, naročito sa onim vodećim ključnim, kao i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Dogovor sa Zapadom?

- Očigledno je da Aleksandar Vučić vodi računa o tome šta mu Zapad govori, šta ga pita i zašto ga pritiska. Ne isključujem mogućnost da su ovi Vučićevi potezi oko BRIKS-a i sam telefonski razgovor sa Putinom, koji se dogodio pre nekoliko dana, zapravo plod dogovora sa nekim sa Zapada. To može da ima implikacije i za interese Zapada prema Rusiji i Putinu, i u sklopu rata u Ukrajini - kazao je on za Novu.

Đukić smatra da je podstrek za razgovor Vučića i Putina, posle dve i po godine pauze, izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca da je voljan da razgovara sa ruskim predsednikom.

- Mislim da je to bio signal Vučiću da može da razgovara sa Putinom, i da on koji se sad nalazi na sredini reke, znači niti je na Zapadu niti je na Istoku, može da odigra ulogu nekog probnog balona u odnosima sa Rusijom - kazao je Đukić.

Međutim, kad je susret s Putinom u pitanju, tu je situacija znatno drugačija.

Vučić bi tom prilikom morao da da odgovore na nekoliko pitanja, među kojima su i prodaja oružja Ukajini, kupovina rafala od Francuske, poseta kancelara Olafa Šolca i dogovor oko rudnika litijuma...

Na posletku, vidno bliža i bolja saradnja sa Evropskom unijom i Amerikom.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je prvo odbio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe u Kazanj, pravdajući se brojnim obavezama i "gužvom u šesnaestercu". Zatim se predomišljao i rekao da će konačnu odluku saopštiti 20. ili 21. oktobra, što je i uradio gostujući na RTS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati