Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

17. 09. 2024. 18:55 4

Prosvetari ogorčeni zbog dopisa ministarke direktorima škola

Nakon što su saznali da je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović još juče uputila dopis upozorenja direktorima osnovnih i srednjih škola zbog štrajka i obustave rada, te od njih zatražila da evidentiraju sve nastavnike koji su učestvovali u protestu, za Nova.rs oglasili su se predstavnici prosvetnih radnika. Oni ističu da se ne plaše i da tek posle ovoga očekuju pristojniju ponudu od Vlade.

Redakcija portala Nova.rs dobila je na uvid dopis koji je Slavica Đukić Dejanović uputila direktorima osnovnih i srednjih škola povodom jučerašnjeg štrajka prosvetnih radnika u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji.

U dopisu se traži od direktora da evidentiraju nastavnike koji su obustavili rad. Piše i da nije dozvoljeno obaveštavanje roditelja i učenika o tome da đaci ne treba da dođu u školu kada nastavnici obustavljaju rad.

Na upozoravajući dopis reagovali su i prosvetni sindikati koji, kako ističu, tek sada očekuju reakciju Vlade Srbije.

Snežana Romandić iz Unije sindikata škola Beograda koja je, između ostalog, bila jedan od govornika na jučerašnjem protestu prosvetnih radnika, ističe za Nova.rs da je upoznata sa pomenutim dopisom koji je dobila i direktorka škole u kojoj ona predaje.

Napominje da je više skandalozan drugi deo dopisa, a u kom se navodi da nije dozvoljeno obaveštavanje roditelja i učenika o tome da đaci ne treba da dođu u školu kada nastavnici obustavljaju rad.

- Skandalozno je što ministarstvo traži spiskove štrajkača, ali je još skandaloznije što zahteva da direktori škola ne obaveštavaju roditelje o eventualnim obustavama ili odsustvima nastavnika. Zbog čega smo mi na ulicama? Pa zbog bezbednosti u školama. Možda ministarka ima ideju da se obrati Ministarstvu finansija da pošalje njihove službenike da čuvaju decu tog dana - navodi Romandić.

Dodaje da nije jasno što sta je ministarka želela tom rečenicom da kaže, osim da izazove haos po školskim dvorištima.

- Zamislite da deca dođu u školu, nastavnika nema, a roditelji o tome nisu obavešteni? Roditelji imaju, čini mi se, i zakonsko pravo da budu obavešteni. Prema tome, mislim da neko vrlo tendenciozno želi da uplaši direktore odnosno da ih disciplinuje i natera da budu reprezentativni prema zaposlenima koji su bili u protestu ili eventualno planiraju neki naredni protest.

„Nismo zabrinuti“
Romandić naglašava da prosvetni radnici ne treba da budu uplašeni zbog ovog poteza Ministarstva prosvete jer ministarka Đukić Dejanović je samo potpisala dopis. Više zabrinjava, naglašava ona, onaj čija je ovo ideja.

- Onaj ko je sastavio dopis očigledno ne poznaje kako rade škole. To je opasno jer imamo nekog ko rukovodi sistemom koji uopšte ne poznaje, ukoliko smatra da direktor može da organizuje bezbednost za decu bez nastavnika i čak poziva direktora da obezbedi bezbednost. Ko će onda biti odgovoran za ono što se desi u školskom dvorištu? Verujem da neće biti onaj koji je napisao dopis, pita se ona.

Naglašava da je cilj ovog dopisa da uplaši zaposlene u školama, a pre svega direktore. Ipak, dopis neće uticati na dalju borbu prosvetnih radnika u ostvarivanju zahteva.

Direktori škola lažirali podatke
Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije objašnjava za Nova.rs da su direktori škola lažirali podatke o broju zaposlenih koji su učestvovali u štrajku.

- Ministarstvo je u prvi mah izašlo sa prvim podacima koje su direktori škola dostavljali načelnicima školskih uprava i onda su direktori iz straha ili iz podobnosti lažirali podatke. To je bila česta pojava ranije. Sada je mnogo direktora na taj način pristupilo analizi štrajka. Ali se onda ispostavilo tokom dana, nakon konkretnih merljivih podataka, da je situacja sasvim drugačija i da je po zvaničnim podacima ministarstva na kraju 80,4 odsto škola pristupilo štrajku, a prema podacima Unije je više od 90 odsto bilo škola koje su na neki način obustavile rad - kaže Gašić.

Dodaje da prosventi radnici ne treba da budu uplašeni, te da tek sada počinje njihova borba.

- Ovi zvanični podaci pokazuju kakav je odgovor školskih randika. Očekivali smo veliki odziv, ali baš ovoliki… To treba Vladi Srbije da pošalje jasnu poruku. Tek sada očekujemo još bolju ponudu, očekujemo poziv Vlade da sada nama premijer pristupi kao sagovornicima koje duboko treba da poštuje. Znate, u tradiciji našeg naroda je poštovanje svešteniku i učitelju, to su oduvek bili ljudi koji su vodili naše društvo u pravom smeru, pa očekujemo da nam premijer pristupi onako kako je red - poručuje Glišić.

I Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, prokomentarisao je dopis Ministarstva prosvete i ocenio da je „u pitanju tekst koji govori da vlast potcenjuje, da ne razume dimenzije problema na koji štrajk prosvetara ukazuje“.

- I ton dopisa, gotovo preteći i neki činjenični navodi u njemu i neki nalozi koji se upućuju direktorima čine dopis kontoverznim. Ne verujem da će takav dopis doprineti boljoj komunikaciji vlasti, ministarstva ni sa direktorima ni sa štrajkačima ni sa đacima i roditeljima. U dopisu ministarstva se na primer tvrdi da je utvrđeno da značajan broj podataka traženih i dobijenih od direktora ‘ne odgovara činjeničnom stanju’. To svakako otvara pitanje – kako je to utvrđeno - ističe Šabić.

Šabić smatra da je u štrajku različitog intenziteta bilo na stotine škola, te da skromni resursi prosvetne inspekcije i mali broj inspektora, ni izbliza nisu mogli omogućiti pouzdanu proveru, pogotovo ne u kratkom roku.

- O eventualnom angažovanje nekih drugih, bezbednosnih, resursa ne bih da spekulišem, ali svakako ne bi bili legalno. Ali lično mislim da je najproblematičniji deo dopisa nalog direktorima da ne obaveštavaju roditelje o štrajku jer za posledicu, u slučaju neodržavanja nastave, može dovesti do rizika po bezbednost učenika, pogotovo onih iz nižih razreda - ističe advokat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati