Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

17. 09. 2024. 09:30 78

"Upozoravamo direktore škola...": Posle štrajka stigao DOPIS Ministarstva prosvete

Direktore osnovnih i srednjih škola sačekalo je jutros pismo ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović u kome ih upozorava na propuste koje su načinili u vezi sa štrajkom prosvetnih radnika.

Dopis se u ponedeljak popodne pojavio na društvenim mrežama, u grupama koje okupljaju zaposlene u školama, deljen je i u direktorskim viber grupama, ali je više beogradskih direktora osnovnih i srednjih škola potvrdilo sinoć Danasu da ga do kraja radnog vremena nisu dobili.

Jutros javljaju da je, ipak, stigao.

U razgovorima sa više direktora potvrđeno je za Danas da je juče škole obilazila prosvetna inspekcija koja je od direktora tražila podatke o načinu realizacije štrajka, da li je sindikat valjano obavestio upravu o tome, da li je sindikat legitiman…

Jedan direktor kaže da su dan pre štrajka morali da popune tabelu o tome koliko će zaposlenih štrajkovati 16. septembra, pa pretpostavlja da je dopis Ministarstva prosvete pod nazivom "Postupanje direktora škola u situacijama obustave rada u školi" usledio nakon što je inspekcija uočila da se prijavljeno i stvarno stanje razlikuju.

- U vezi sa obustavom rada škola koja je realizovana 16. septembra 2024. godine, ukazujemo na propuste direktora škola koji se odnose na najavu obustave rada i obaveštavanje roditelja/drugih zakonskih zastupnika i Ministarstva prosvete o organizaciji rada škola kada nema nastave - piše u dopisu u koji je Danas imao uvid.

Dodaje se da je Ministarstvo prosvete od direktora škola zatražilo precizne, proverene podatke o broju nastavnika koji su obustavili rad, ali je utvrđeno da značajan broj podataka ne odgovara činjeničnom stanju u školama.

- Od direktora se očekuje objektivno izveštavanje u vezi sa obustavom rada i svim drugim pitanjima od značaja za rad škola. Takođe, direktori se obavezuju da uvek vode evidenciju o nastavnicima koji su obustavili rad - stoji u dopisu Ministarstva.

Nadležni su upozorili direktore škole da nije dozvoljeno obaveštavanje roditelja, kao i učenika, o tome da učenici ne treba da dođu u školu kada nastavnici obustavljaju rad.

- Ova postupanja su neprihvatljiva, jer su odluke o načinu sindikalne borbe regulisane zakonom. U vezi sa navedenim, upozoravamo direktore škola na neophodnost kontrole komunikacije sa roditeljima učenika o pitanjima koja se tiču organizacije rada škole, posebno kada se u pozivima koje potpisuje kolektiv, pozivaju i roditelji da učestvuju u protestima. Od direktora škola se očekuje da organizuju bezbedan boravak učenika u školi u kojoj su nastavnici obustavili rad - stoji u dopis.

Ministarstvo je ovim razljutilo rukovodioce obrazovnih ustanova koji se pitaju da li je trebalo da prećute da u ponedeljak neće biti nastave, a da učenici dođu u školu i da se odmah vrate kući, jer tamo gde je većina kolektiva štrajkovala nije bilo moguće organizovati nastavu.

Posebno im smeta ton dopisa u kome ih prosvetna vlast na više mesta "upozorava", jer, kako kažu, oni su činovnici države i postupaju kako Ministarstvo od njih zahteva.

Prema saznanjima, za sada direktorima nije rečeno hoće li biti sankcija za zaposlene koji su učestvovali u štrajku.

Inače, Ministarstvo je u ponedeljak saopštilo da je od ukupno 1.294 osnovne škole, nastavu obustavilo do 30 odsto nastavnika u 133 škole, u 97 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, a u 444 osnovne škole nastavu je obustavilo više od 70 odsto nastavnika. Časovi su bili skraćeni u 339 osnovnih škola.

Od ukupno 478 srednjih škola, u 69 srednjih škola nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika, u 40 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, dok je u 173 srednje škole nastavu obustavilo više od 70 odsto nastavnika. Časovi su bili skraćeni u 125 srednjih škola.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 78

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati