Svet

[ Izvor: Mediji ]

19. 09. 2024. 19:19 0

Ko je i kako napravio eksplodirajuće pejdžere?

Tajvan i Mađarska su u sredu negirali da prave pejdžere koji su eksplodirali dok su ih koristili pripadnici Hezbolaha u Libanu, ubivši 12 ljudi i ranivši hiljade. "Njujork tajms" navodi da su ih zapravo napravili Izraelci pomoću lažne kompanije.

Izraelska obaveštajna služba otvorila je fiktivnu kompaniju koja se bavila sklapanjem pejdžera sa eksplozivom specijalno namenjenim pripadnicima libanskog pokreta Hezbolah, objavio je danas "Njujork tajms" pozivajući se na obaveštajne izvore.

- Čak i pre nego što je vođa pokreta Hasan Nasralah odlučio da proširi upotrebu pejdžera unutar Hezbolaha, Izrael je aktivirao plan za osnivanje lažne kompanije koja bi se predstavljala kao proizvođač pejdžera za globalno tržište - navodi list.

"BAC Consulting" izgledao je kao kompanija sa sedištem u Mađarskoj koja je dobila ugovore o proizvodnji za tajvansku kompaniju "Gold Apolo".

Prema tri obaveštajna izvora, to je bila izraelska mreža.

- Takođe su stvorena dva druga "krila" kompanije kako bi se sakrio pravi identitet proizvođača pejdžera - izraelskih obaveštajnih službenika - navodi se.

Istovremeno, "BAC Consulting" je radio i sa običnim klijentima i sastavljao im standardne uređaje, ali Hezbolah je ostao glavni klijent - u baterije pejdžera bili su montirani eksplozivi od eksplozivnog hemijskog jedinjenja "pentaeritritol tetranitrat".

Pejdžeri su počeli da stižu u Liban u leto 2022, ali su zalihe porasle nakon što je vođa pokreta Nasralah pozvao na manju zavisnost od mobilnih telefona u februaru 2024. zbog rizika od špijuniranja.

Dvojica američkih obaveštajnih službenika izjavila su za "Njujork tajms" da je na hiljade pejdžera letos doneseno u Liban i podeljeno pripadnicima Hezbolaha i njihovim saveznicima.

Istraga u Tajvanu

Tajvanski tužioci pokrenuli su istragu nakon što je najpre rečeno da su njihovi proizvodi eksplodirali u Libanu.
"Gold Apolo" je negirao da proizvodi uređaje i umesto toga ukazao na svog partnera sa sedištem u Budimpešti, BAC Consulting KFT.

Međutim, portparol mađarske vlade Zoltan Kovač izjavio je da je kompanija "posrednik u trgovini, bez proizvodnih ili operativnih postrojenja u Mađarskoj".

- Navedeni uređaji nikada nisu bili u Mađarskoj - rekao je Kovač na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter.

Dodao je da slučaj "ne predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost“ i da Mađarska sarađuje „sa svim relevantnim međunarodnim agencijama i organizacijama“ u daljoj istrazi.

Ministarstvo ekonomskih poslova Tajvana izjavilo je da pejdžeri kompanije Gold Apolo proizvedeni u Tajvanu imaju samo „funkciju prijema" i da kapacitet njihove ugrađene baterije "odgovara kapacitetu obične AA baterije, koja nije sposobna da eksplodira i uzrokuje smrt ili povrede".

Stručnjaci su rekli da je malo verovatno da su baterije u pejdžerima eksplodirale. Pre bi eksploziv bio ubačen u uređaje pre nego što su stigli do Hezbolaha, a zatim daljinski aktiviran u utorak.

- Nakon pregledanja medijskih izveštaja i slika, smatramo da je veoma upitno da (korišćeni model) pripada ovoj kompaniji - navelo je ministarstvo, dodajući da nema zapisa o direktnom izvozu kompanije u Liban.

Oglasila se direktorka BAC

Istovremeno, izvršna direktorka BAC Consultinga, Kristijana Barsoni-Arčidijakono, izjavila je za američku televiziju NBC News da njena kompanija sarađuje sa Gold Apolom, ali ne proizvodi pejdžere.

- Ne proizvodim pejdžere. Ja sam samo posrednik. Mislim da ste pogrešili - NBC je citirao Barsoni-Arčidijakono tokom telefonskog razgovora. Ona nije odmah odgovorila na zahtev AFP-a za komentar.

Na registrovanoj poštanskoj adresi BAC Consultinga u predgrađu Budimpešte, žena je novinarima rekla da dvospratna polu-odvojena zgrada pripada kompaniji koja pruža virtuelne poslovne adrese.

Prema pravnim dokumentima koje je konsultovao AFP, Barsoni-Arčidijakono izgleda da je jedina zaposlena u kompaniji osnovanoj 2022. godine, a dokumenti takođe izveštavaju o godišnjem prihodu od 210 miliona forinti (590.000 dolara) i profitu od oko 18 miliona forinti, prenosi izraelski Harec.

Na arhiviranoj verziji trenutno nepristupačnog sajta, konsultantska firma je sebe opisala kao "agente promene sa mrežom konsultanata", dok je Barsoni-Arčidijakono istakla svoje iskustvo kao "strateški savetnik" za međunarodne organizacije.

Njujork tajms je izvestio da je naručeno oko 3.000 pejdžera od Gold Apola, uglavnom model AR924.

- Naša kompanija samo pruža ovlašćenje za korišćenje zaštitnog znaka i nije uključena u dizajn ili proizvodnju ovog proizvoda - izjavio je Gold Apolo.

Kompanija je odbila dalje komentare, navodeći da su istrage u toku.

- Dodelili smo slučaj glavnom tužiocu tima za nacionalnu bezbednost da aktivno istražuje. Naša kancelarija će razjasniti činjenice o ovom slučaju što je pre moguće - navela je Kancelarija tužilaštva okruga Šilin u Tajpeju u saopštenju.

- Ako se utvrdi da je bilo ilegalnosti, biće stroge kazne u skladu sa zakonom - dodala je kancelarija.

Izvor blizak Hezbolahu, koji je želeo da ostane anoniman, ranije je rekao za AFP da "pejdžeri koji su eksplodirali pripadaju pošiljci koju je Hezbolah nedavno uvezao, od 1.000 uređaja", koji izgleda da su "sabotirani u samom izvoru".

Članovi Hezbolaha počeli su da koriste pejdžere kao nisko-tehnološko sredstvo kako bi pokušali da izbegnu izraelsko praćenje njihovih lokacija, rekli su dva izvora upoznata sa operacijama ove grupe za Rojters ranije ove godine.

Hezbolah svakodnevno ispaljuje vatru na Izrael od 8. oktobra 2023. godine, nakon što je njegov saveznik Hamas pokrenuo prekogranične terorističke napade dan ranije, čime je započeo tekući rat u Gazi.

U utorak, samo nekoliko sati pre eksplozije pejdžera, izraelski kabinet za bezbednost je službeno dodao kao ratni cilj bezbedan povratak kući desetina hiljada građana koji su evakuisani iz svojih domova na severu Izraela kada je rat izbio.

Takođe u utorak, izraelska bezbednosna služba Šin Bet saopštila je da je osujetila Hezbolahovu zaveru za ubistvo bivšeg visokog odbrambenog zvaničnika na izraelskom tlu, kasnije otkrivenog kao bivši načelnik Generalštaba IDF-a Moše Jalona.

Japanska kompanija istražuje da li su njeni voki-tokiji eksplodirali u Libanu

Japanska kompanija radio opreme "Icom Inc" saopštila je danas da istražuje izveštaje da su dvosmerni radio uređaji sa njegovim logotipom eksplodirali u Libanu i dodala da je model koji je navodno korišćen, kompanija prestala da proizvodi pre 10 godina.

Fotografije voki-tokija koji su juče eksplodirali u Libanu, pokazivale su nalepnice sa natpisom "ICOM" i "Proizvedeno u Japanu", prenosi Rojters.

Kompanija je u saopštenju navela da je pre 10 godina prestala da proizvodi model voki-tokija koji je navodno korišćen u eksplozijama. - IC-V82 je voki-toki koji je proizveden i izvezen i na Bliski istok, od 2004. do oktobra 2014. Ukinut je pre oko 10 godina i od tada ga nismo isporučivali iz naše kompanije - navela je kompanija u saopštenju.

Voki-tokiji i solarna oprema eksplodirali su juče u Bejrutu i ​​drugim delovima Libana u, kako prenosi AP, drugom talasu napada. U jučerašnjim eksplozijama poginulo je najmanje 20 ljudi, a više od 450 je ranjeno, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati