Srbija

Direktno.rs

17. 09. 2024. 14:12 0

SSP Niš objasnio šta je najvažniji zahtev prosvetnih radnika

"Imajući u vidu dugo godina nagomilavane probleme zaposlenih u sistemu obrazovanja, kao i sveukupno uništavanje i devastiranje samog sistema od strane mnogobrojnih "vršioca reformi" i poslušnih partijskih kadrova, i početak ove školske godine obeležio je štrajk upozorenja prosvetnih radnika širom Srbije. Naravno, više nego opravdan", izjavio je Aleksandar M. Robajac, master elektrotehnike i računarstva i član niškog odbora Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Ustali su prosvetni radnici u Beogradu, Nišu i mnogim drugim gradovima, nije radilo skoro 90% škola u Srbiji, a nakon još jednog u nizu propalih pregovora sa nadležnima u Ministarstvu i Vladi, odnosno još jednog u nizu potcenjivačkih ophođenja tih institucija prema zaposlenima u obrazovanju.

Održani štrajk upozorenja svakako podržavam, kao neko ko je preko 27 godina u sistemu obrazovanja, kao i najavljene buduće akcije ukoliko do dogovora sa Ministarstvom i Vladom ne dođe, što realno niko i ne očekuje da će se desiti. Očekujem i da će se među svim prosvetnim sindikatima uspostaviti preko potrebno jedinstvo u ispoljavanju zahteva i u istrajavanju u njihovoj realizaciji, što je svakako neophodno, imajući u vidu da smo svi na istom putu i zadatku.

Jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji zahtev prosvetnih radnika, jeste uspostavljanje jasnih i preciznih zakonskih kazni u KZ RS za napad na zaposlenog u obrazovanju, kao i na njegovu imovinu i člana porodice, a što su podneli predstavnici poslaničkog kluba SSP u Narodnoj skupštini, kroz predlog izmene KZ RS, što bi bilo neophodno usvojiti što pre.

Mišljenja sam da se jasno moraju evidentirati svi problemi u obrazovanju, kojih je premnogo, i da svi oni zajedno moraju biti predmet zahteva prema nadležnim organima. Od mera za bezbednost svih u školama, preko mera za lakše i teže povrede obaveza učenika, materijalnog položaja zaposlenih koji je poražavajući, ukidanja anonimnih predstavki, isplate neisplaćenih naknada i dugovanja, isplate novogodišnjih nagrada prema PKU, sve do poboljšanja uslova rada i nastave, sređivanja škola, obezbeđivanja uslova za rad dostojnim čoveka, itd. Jedino tako i jedino svi jedinstveni, oslobođeni bilo kakvog iracionalnog straha, možemo postići željene rezultate koji su neophodni za normalno postojanje sistema", zaključio je Aleksandar M. Robajac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati