Kuhinjica
08. 01. 2025. 07:12 0
Najbolji recept za božićnu pečenicu! Hrskava korica od koje ide voda na usta
Danas je drugi dan Božića, a pečenica je tradicionalno deo trpeze, a uz ove savete kuvara biće savršeno pečena.
Svinjska pečenica je uvek glavna na svečanoj trpezi, a mnogi vole da kažu da ako je pečenje za Božić uspelo, to je znak da nas čeka dobra godina.
Sastojci:
komad svinjskog mesa po izboru
so, biber
malo ulja
2 crna luka ili 2 šargarepe
Priprema:
Da biste dobili mekano i sočno meso sa hrskavom koricim, noć pre pečenja komad sveže prasetine dobro namažite solju sa svake strane.
Ujutru proverite uključite rernu i zagrejte na 250 stepeni Celzija.
Povrće, luk ili šargarepu, isecite na krupne komade. Pažljivo ih poređajte u pleh tako da otprilike dobijate veličinu komada mesa. Na kraju ćete položiti pečenicu, i nećete morati da brinete da li je zagorela ili se zalepila za pleh. Povrće po završetku pečenja možete dodati kao prilog uz meso.
Usoljeno meso namažite masnoćom sa svake strane i stavite u pleh.
Dolijte i 200 ml vode.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite meso 40 minuta po kilogramu. Pred sam kraj pečenja, malo pojačajte temperaturu kako biste dobili još lepšu koricu. Proverite temperaturu termometrom za meso, ili secnite jedan komad i proverite da li je sočno. Dobro ispečena svinjetina trebalo bi da bude blago ružičasta iznutra, ali nikako roze jer to znači da meso nije gotovo.
Kada meso porumeni, temperaturu smanjite na 180 stepeni Celzijusa.
Tokom pečenja povremeno dolivajte vodu.
Nakon pečenja, obavezno zamotajte meso u foliju i ostavite najmanje 15 minuta da ostane i njoj. Sokovi će se tako pravilno rasporediti po mesu, ako ga sečete odmah, postaće suvo i tvrdo.
Komentari 0
ostavi komentar