Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

08. 01. 2025. 07:12 0

Najbolji recept za božićnu pečenicu! Hrskava korica od koje ide voda na usta

Danas je drugi dan Božića, a pečenica je tradicionalno deo trpeze, a uz ove savete kuvara biće savršeno pečena.

Svinjska pečenica je uvek glavna na svečanoj trpezi,  a mnogi vole da kažu da ako je pečenje za Božić uspelo, to je znak da nas čeka dobra godina. 

Sastojci: 

komad svinjskog mesa po izboru

so, biber

malo ulja

2 crna luka ili 2 šargarepe

Priprema:

Da biste dobili mekano i sočno meso sa hrskavom koricim, noć pre pečenja  komad sveže prasetine dobro namažite solju sa svake strane.

Ujutru proverite uključite rernu i zagrejte na 250 stepeni Celzija.

Povrće, luk ili šargarepu, isecite na krupne komade. Pažljivo ih poređajte u pleh tako da otprilike dobijate veličinu komada mesa. Na kraju ćete položiti pečenicu, i nećete morati da brinete da li je zagorela ili se zalepila za pleh. Povrće po završetku pečenja možete dodati kao prilog uz meso.

Usoljeno meso namažite masnoćom sa svake strane i stavite u pleh.

Dolijte i 200 ml vode.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite meso 40 minuta po kilogramu. Pred sam kraj pečenja, malo pojačajte temperaturu kako biste dobili još lepšu koricu. Proverite temperaturu termometrom za meso, ili secnite jedan komad i proverite da li je sočno. Dobro ispečena svinjetina trebalo bi da bude blago ružičasta iznutra, ali nikako roze jer to znači da meso nije gotovo.

Kada meso porumeni, temperaturu smanjite na 180 stepeni Celzijusa.

Tokom pečenja povremeno dolivajte vodu.

Nakon pečenja, obavezno zamotajte meso u foliju i ostavite najmanje 15 minuta da ostane i njoj. Sokovi će se tako pravilno rasporediti po mesu, ako ga sečete odmah, postaće suvo i tvrdo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Božićna čarapa

Zoran Živković [07.01.2025.]




Video dana

Prateći vokal

Anketa

Da li će SAD zaista uvesti sankcije NIS-u?

Rezultati