Društvo i ekonomija

D. Ljutić

29. 08. 2024. 16:25 14

Makron dolazi NERVOZAN kod Vučića

Režimski mediji već danima posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona veličaju kao dokaz mudre spoljne politike Aleksandra Vučića, a pojedini čelnici vlasti smatraju da su Srbija i Francuska na putu strateškog partnerstva. Nije nebitno napomenuti da je tokom Makronove posete Srbiji 2019. godine, on izbegao da se susretne sa srpskom opozicijom, jer je navodno takav zahtev kasno stigao. To i sad predstavlja veliki adut za SNS. Međutim, poseta Makrona Beogradu dolazi za njega u nikad gorem trenutku, budući da francuski mediji navode da postaje izuzetno nervozan i da je doveo zemlju u opasnost.

Emanuel Makron će ovog četvrtka, ali i u petak boraviti u Srbiji, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, otkriti ploču povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla", posetiti Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i održati govor na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji. Ali, poseta predsednika Francuske Srbiji dolazi u vreme kad je njegova vlast praktično u ćorsokaku.Naime, Makron pokušava da pronađe novog premijera koji bi mogao da prevaziđe oštre političke podele koje su dospele u prvi plan nakon vanrednih parlamentarnih izbora raspisanih posle katastrofalnog rezultata Makronove koalicije na izborima za Evropski parlament. Dnevnik Mond navodi da bi francuski predsednik, u nedostatku bilo koje druge mogućnosti, trebalo da dopusti "odvijanje eksperimenta na sopstveni rizik, umesto što želi da po svaku cenu ostane gospodar procesa, u nadi da što duže očuva politiku koju je vodio, a koja je danas u manjini". Dodaje se da je "nesposobnost Emanuela Makrona da jasno izvuče posledice svog poraza za koji je on jedini odgovoran suštinska činjenica trenutnog ćorsokaka".

- Samom odlukom o ovim opasnim konsultacijama dok je zemlja podeljena, a njegova politika je kritikovana, šef države nije samo naneo štetu svojoj koaliciji, već je doveo zemlju u opasnost, ističući u prvi plan podele, fragmentaciju i neizvesnost. Međutim, nikada se nije ponašao kao gubitnik ovih izbora, niti je jasno prihvatio princip kohabitacije. Krajnje je vreme da to učini - piše Mond.

Makron se suočava sa sve većim pritiskom da što pre imenuje premijera jer njegova aktuelna vlada, koja je u ostavci i koja i dalje formalno vodi zemlju, trenutno nema legitimitet, a Skupština nema opciju da joj izglasa nepoverenje pošto je francuski predsednik već zvanično prihvatio ostavku premijera Gabrijela Atala.  Istovremeno, vlada u ostavci ima značajno ograničena ovlašćenja od vlade koja ima pun mandat. U principu, vlada u ostavci ne može da preduzima mere političke prirode, ne može da uvodi nova prava i dužnosti za građane, niti da preduzima mere koje već nisu predviđene podstojećim zakonima.

Šta ga čeka u Srbiji? Srbija je najavila kupovinu francuskih borbenih aviona Rafal, a uoči Makronove posete u srpskim medijima se spekulisalo da Francuska namerava da u Srbiji skladišti nuklearni otpad, što je, bar zvanično, demantovano, i što je predsednik Srbije nazvao "besmislicom". To je zatim otišlo i korak dalje, pa se navodilo da će Francuska u Srbiji graditi mini nuklearne elektrane i da su zbog toga i promenjeni neki zakonski akti u Srbiji. Pretpostavlja se da i Francuska ima neki svoj stav i zainteresovanost za srpski litijum. 

Za sada. Francuska je obazriva oko litijuma, ali kako navode izvori Direktno.rs, to će sigurno biti tema "u četiri oka". Takođe, čini se da su Vučić i krug njemu bliskih biznismena izuzetno zainteresovani i za mini nuklearke, ali za to u ovom trenutku treba da se izdvoji najmanje još tri milijarde evra. Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je da je "pozitivna vest" što predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi u posetu Srbiju, ocenivši da je to "važno za njen evropski put". Jedna potpuno "sumnjiva" izjava kojoj se pridružio i sam Makron u poruci građanima Srbije.

- Danas ponovo dolazim u Srbiju sa jednostavnom porukom: Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama potrebno je da imaju jednu snažnu i demokratsku Srbiju u svom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena Evropska unija da brani i promoviše svoje interese, uz poštovanje svog identiteta - naveo je, između ostalog, prvi čovek Francuske.

Dakle, Makron će možda učtivo podržati evropski put Srbije, ali nije za zaborav da je Francuska najskeptičnija prema programu proširenja EU. Očigledno je da će Francuska imati mnogo veće, opipljive koristi, za razliku od Srbije, koja će imati samo propagadnu korist za vlast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Instruktor plesa

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati