Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

29. 08. 2024. 08:02 28

Poseta Makrona Beogradu: Sme li država da priprema teren za nuklearnu elektranu?

Iako se nigde eksplicitno ne pominje da je mogućnost gradnje nuklearne elektrane u Srbiji jedan od povoda za posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, ovakav zaključak nameće "priprema terena" poslednjih meseci.

Previše je događaja, dokumenata i pripremnih radnji od proleća preduzeto da se čini nemogućim da bi tema nuklearne elektrane mogla da se zaobiđe.

Najpre, dvojica predsednika su još u aprilu u Parizu razgovarali o ovom, a onda je istog meseca Vlada Srbije usvojila Memorandum o saradnji sa Francuskom elektroprivredom na proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa. Tri meseca kasnije, Memorandum o primeni nuklearne energije potpisalo je pet ministarstava i 20 naučnih institucija.

Tom prilikom premijer Miloš Vučević izjavio je da se ovim "ispravlja greška napravljena 80-ih godina prošlog veka kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije".

U međuvremenu, Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je i javni poziv za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Republici Srbiji. Vrednost ove nabavke je 14,16 milion dinara, rok za izradu je 12 nedelja, a prema navodima na Portalu javnih nabavki, ova nabavka je trenutno u statusu "pregled i ocena", pošto je rok za podnošenje prijava istekao 2. avgusta.

U dokumentima koja prate ovu javnu nabavku navodi se da konsultant treba da sprovede studiju o različitim dostupnim tipovima nuklearne tehnologije na tržištu, broju postrojenja po svetu, troškove po jedinici, procenu potencijalnih partnera na projektu (mimo dobavljača tehnologije), kao i okvirnu procenu prednosti, nedostataka i rizika…

U Ministarstvu rudarstva i energetike za Forbes Srbija kažu da je javna nabavka u toku i da "ne mogu davati nikakve komentare na ovu temu do završetka postupka".

- Predmetna studija će obuhvatiti, odnosno pružiti značajnu naučno-istraživačku i istraživačko-razvojnu analitiku u odnosu na nuklearne tehnologije koje se danas primenjuju u svetu, način njihove integracije u elektroenergetske sisteme, kao i druge povezane analitičke teme, kao što su postojeći lanci snabdevanja, povezani troškovi, SWAT analiza mogućnosti razvoja nuklearne energije u kontekstu elektroenergetskog sistema i potreba RS i slično - kažu u resornom ministarstvu.

Nedavno su najavljene i izmene postojećeg Zakona o energetici kojima će se ukinuti važeća zabrana izgradnje nuklearnih postrojenja u Srbiji iz 1989. godine.

I dok je pomenuta nabavka još u toku, predstavnici države i EPS-a obilazili su polovinom ovog meseca institucije iz Slovačke i Češke.

Nezvanična saznanja Forbes Srbija su da je bilo razgovora i sa slovačko-češkom kompanijom Aspiro na temu nuklearne energije, koja bi mogla da bude jedan od kandidata kao potencijalni realizator ove preliminarne studije.

U Ministarstvu rudarstva i energetike, međutim, demantuju da je bilo susreta sa predstavnicima Aspira tokom posete ove delegacije Slovačkoj i Češkoj.

Dobro upućeni izvor Forbes Srbija u dešavanja u energetici kaže da bi Aspiro mogao da bude partner za izradu preliminarne studije.

- Ukoliko se kao potencijalni partner za izgradnju nuklearne elektrane izabere Francuska, logično je da će i konsultant za izradu studije izvodljivosti biti iz ove zemlje. Ali, ovde je reč samo o nekakvoj preliminarnoj studiji koja bi trebalo da pokaže početne parametre, u smislu tehnologije, eventualne cene, lokacije i slično - kaže sagovornik.

Ono što mu se, međutim, čini posebno spornim jeste činjenica da država raspisuje javni poziv i troši novac poreskih obaveznika na preliminarnu studiju koja se bavi analizom nečega što je u Srbiji zabranjeno zakonom.

Forbes Srbija istraživao je ima li država pravni osnov da preduzima ove radnje, odnosno da pre ukidanja važećeg moratorijuma usvaja različite Memorandume i raspisuje javne pozive.

- Ne vidim pravni osnov da se preduzimaju radnje dok se prethodno ne ukine zabrana izgradnje - smatra sagovornik.

Pravnici sa kojima su novinari pomenutog portala razgovarali kažu da memorandumi i radnje koje su do sada preduzete ne moraju unapred biti problematične. Ključno je, tvrde, da u njima ne stoji nikakva obavezujuća odluka.

- Memorandum je neobavezujući dokument, ali to što se on tako naziva ne znači automatski da sadržaj tog memoranduma ne sadrži obavezujuće odluke. Ukoliko u tim dokumentima piše da su oni samo namera da se preduzmu neke radnje pošto se prethodno otklone zakonske i druge prepreke, onda bi se moglo reći da je to pravno u redu. Ali ako, s druge strane, u tim dokumentima postoji neka preuzeta obaveza, odnosno ukoliko se tvrdi da će nešto biti urađeno, onda to može biti pravno problematično - kaže jedan od pravnika dodajući da ni državni organ, u ovom slučaju Vlada ili nadležno ministarstvo, ne bi smeli da obećavaju ništa dok Skupština ne donese odluku da se ukine zabrana izgradnje.

U protivnom, ovo bi, potencijalno, moglo proizvesti nekakve pravne posledice.

Na pitanje da li su imali pravni osnov da raspišu javni poziv dok je zabrana izgradnje nuklearne elektrane na snazi, u Ministarstvu energetike odgovaraju:

- Sama studija, odnosno analitička podloga koju će ona pružiti, ne predstavlja tehničku dokumentaciju niti investicioni program za izgradnju nuklearnog objekta. Ovakva tehnička dokumentacija, investicione odluke i programi biće mogući tek nakon ukidanja moratorijuma na izgradnju nuklearne elektrane.

Zanimljivo je, međutim, što u javnom pozivu stoji da se naručeni dokument zvanično naziva "preliminarna tehnička studija radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Republici Srbiji", dok u Ministarstvu energetike kažu da ona ne predstavlja tehničku dokumentaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Instruktor plesa

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati