Društvo i ekonomija

D. Ljutić

21. 08. 2024. 20:55 21

Martinović u epizodi TAJNA STUDIJA: Ako je sve u redu, čemu TAJNOST?

Bivši Šešeljev glasnik, fanatični radikalski delegat. To je diplomirao fino imitirajući vojvodu, pa je užasnim javnim jezikom inficirao sve oko sebe. Još gori posao Aleksandar Martinović je nastavio dopuzavši pred Vučića, kao dovršeni klevetnik svega što je drugačije, zadužen samo da ne bira reči. Likovi poput njega, izabrani su brižljivom selekcijom za posebne potrebe izvođenja grubih radova nad opozicijom. Ovog puta u borbi za litijum.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović otkrio je na konferenciji preduzeća "Srbijašume" da je čitao studiju o projektu Jadar, koju je uradio Poljoprivredni fakultet. Kako tvrdi Martinović, studija je tajna i u njoj piše da poljoprivreda neće imati problem ako Rio Tinto bude kopao jadarit u Gornjim Nedeljicama.

Na pitanje ko je radio studiju, Martinović kaže da to ne sme da oda, jer je studiju tražila jedna privatna kompanija. Na pitanje da li je to kompanija Rio Tinto u Srbiji, ministar poljoprivrede je ćutao. Poljoprivredni fakultet je 2020. godine završio "Pedološku studiju" za potrebe projekta Jadar, čiji naručilac je bilo preduzeće Rio Sava Exploration doo sa kojim je potpisan ugovor o poverljivosti podataka, izjavio je za FoNet dekan tog fakulteta Dušan Živković.

- Ministar Martinović i ja smo pre nekoliko dana razgovarali o više stvari, a između ostalog i o Pedološkoj studiji. Ja sam mu i rekao da je sa kompanijom Rio Sava Exploration doo Fakultet potpisao ugovor o poverljivosti podataka i da zbog toga podaci ne mogu biti opšte dostupni. Verovatno da je ministar zato upotrebio reč tajnost - napisao je Živković

Čemu tajnost ako je sve u redu? Ako je studiju tražila jedna privatna kompanija i zahtevala da ima oznaku tajnosti (da njen sadržaj ne sme da bude objavljen javno), kako je dekan, bez odobrenja kompanije, smeo da je pokaže ministru? I on sad kao ne sme da kaže. A kad je u Skupštini Srbije čitao ocene Miroslava Aleksića, to je, kako je izjavio, bilo važno da bi saznao narod ko je on. I nije se tu zaustavio. Navodio je i podatke o imovini Radovana Cicvarića, oca studenta Pavla Cicvarića koji je govorio na protestu "Srbija protiv nasilja". Pored toga, ministar Martinović je izjavio da onaj ko izađe na govornicu mora biti spreman da primi udarce i rekao da Pavle Cicvarić sada "nije samo student, već i politički aktivista". 

Verna misaona replika onoga koji ga je u skupštinsku klupu i posadio i dibidus mahnita paralela. Lako je optužiti nekoga da je izdajnik ili strani plaćenik. To se ne mora dokazivati: Pljuneš i zalepiš etiketu. Kao Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović 6. jula prošle godine uputio je javno izvinjenje zbog izjave 4. jula u Skupštini Srbije. Martinović, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, uputio je tada pitanje poslanicima koliko imaju dece i ocenio da oni koji nemaju dece, "već hrane kučiće, mačiće i ribice" nemaju pravo da "drže lekcije o deci".

Takvim personama su oduzete emocije, saosećanja sa drugima, etičkih obzira i obaveza prema istini. Iako je ušuškan ljudima zaduženim da misle identično, Martinoviću nije potreban niko da bi raspalio po neistomišljenicima. Sam je sopstvena podrška. Skoro svako izvinjenje je dobra stvar. Posebno kad su u pitanju javna izvinjenja i kad ih daju oni koji se bave nekim javnim poslom. Osim kad ostave gori utisak nego da nisu ni izrečena. I u slučaju Martinovića to važi. Izvinjenje je upućeno iz njegovog kabineta. Bolje da nije. Ali, ipak ne može da polaže autorsko pravo na cinizam. Eventualno bi autorsko pravo na javna izvinjenja mogao da prenese na svoje partijske saborce.

Svoj primerak izvinjenja odanosti, Martinović je uputio na najvažniju adresu. To mu je oduvek bilo najvažnije. U njegovom ličnom spisku onoga što ume da kaže ostale su samo najprljavije supstance za bacanje po ljudima koji ne pokazuju dovoljno ljubavi prema onome koga on predstavlja. Takvoj osobi treba verovati?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Pozdrav iz Srbije

Zoran Živković [09.09.2024.]




Video dana

Daj da ti pomognem

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati