Politika

Direktno.rs

12. 09. 2024. 15:57 6

SRCE: "Rad prenosnog sistema Elektromreža Srbije ozbiljno je ugrožen"

"Rad prenosnog sistema Elektromreža Srbije ozbiljno je ugrožen. Neodgovornim tehničkim upravljanjem i višegodišnjim nerešavanjem problema nedozvoljeno visokih napona koji su devastirali sistem, proneveren je novac svih građana predviđen za razvijanje prenosnog sistema električne energije i njegovu stabilnost. Krajnji rezultat ovakvog javašluka može da bude zastoj u snabdevanju eletričnom energijom većeg dela potrošača", navodi se u saopštenju Resornog odbora za energetiku Srbija centra, koje prenosimo u celosti .

"Naime, napon je jedna od dve osnovne veličine u elektroenergetskom sistemu (EES). Rad prenosnog sistema (PS), kao dela EES je, po definiciji iz Pravila o radu PS nesiguran ako naponi u svim čvorovima nisu unutar dozvoljenih opsega. A u PS Srbije naponi su već 10 godina iznad gornjih dozvoljenih granica. Nedozvoljeno visoki naponi urušavaju elektroenergetski sistem na isti način kao što visoki krvni pritisak urušava ljudski organizam - skraćuju životni vek opreme uz povećanu verovatnoću proboja, kao što i nelečen visok krvni pritisak dovodi do pucanja krvnog suda u organizmu. EMS već 10 godina ne rešava problem nedozvoljeno visokih napona, a problem je sve veći. To je isto kao da se 10 godina ne leči čovek koji ima visok krvni pritisak. Nestručno rukovodstvo EMS-a, na čelu sa direktorkom Jelenom Matejić, gura problem pod tepih, nadajući se da niko neće reći predsedniku koliko je sistem Elektromreže Srbije urušen poslednjih 10 godina, u kakvom je sada stanju i da mu je rad po definiciji nesiguran. Da podsetimo, Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića, bio je na čelu EMS od 2012. do 2016. godine.

Posledica nedozvoljeno visokih napona je ubrzano propadanje ključne opreme u EMS-u i skraćenje njenog životnog veka. Lako je uveriti se da je rad PS nesiguran. Dovoljno je otići na aplikaciju "Energy Flux" Elektromreže Srbije (EMS), deo za naponski profil, i analizirati noćne sate kada je konzum nizak i videti da skoro svi 400 kV i 220 kV čvorovi trepere. Gornja granica za 400 kV napon je 420 kV, a u pojedinim režimima u nekim čvorovima, kao što su npr. sabirnice 400 kV u transformatorskoj stanici (TS) "Vranje 4" i TS "Leskovac 2", naponi prelaze 440 kV.

Na primer, 1. maja 2024. godine u 4:00h naponi na 400 kV sabirnicama u TS "Vranje 4" i TS "Leskovac 2" bili su 443 kV i 444 kV, redom, što je značajno nedozvoljeno više od gornje dozvoljene granične vrednosti. Kratka analiza zvaničnih EMS podataka jasno dokazuje stav o predmetnoj problematici i istovremeno dovodi do zaključka o decenijskom nepreduzimanju bilo kakvih mera da se katastrofalno stanje reši. Stanje se protokom vremena samo pogoršava. Na primer, u objektu TS "Leskovac 2" ukupan broj sati sa naponima preko 420 kV 2019. godine bio je 3.179,18 h , a u 2021. iznosio je 3.991,2 h, što je porast od 26 odsto. U objektu TS "Vranje 4" 2019. godine ukupan broj sati sa naponima višim od 420kV bio je 2.257,87, a tokom 2021. godine 2.557,8 sati, što je porast od 13 odsto. Objekat TS "S. Mitrovica 2" - ukupan broj sati sa naponima preko 420kV je 999,7h (2019.), odnosno 1.562,5h (2021.) što je porast od 56 odsto. Zatim, u objektu TS "Niš 2" ukupan broj sati sa naponima preko 420 kV je 837,33 h (2019.), odnosno 1.254,5h (2021.) što je porast od 50 odsto.

Da problem bude veći, izgleda da predsedniku do sada niko nije rekao ni za istorijski skandal u EMS-u kada je pre 8 godina izgrađen dvostruki interkonektivni 400 kV dalekovod (DV) "Pančevo" - "Rešica", ali rumunska strana nikada nije izgradila svoj deo. Onda je EMS pustio svoj dalekovod pod 110 kV napon, koji tako radi do danas. Ovo je isto kao da jedna država izgradi međunarodni autoput do svoje granice, a onda ga pusti da radi kao lokalni put, jer druga država svoj deo autoputa nije izgradila. Loša koordinacija u izgradnji DV 400 kV "Pančevo" - "Rešica" sa rumunskom stranom je odgovornost isključivo rukovodstva EMS-a. EMS se finansira iz mrežarine koju odobrava Agencija za energetiku, a koju plaćaju krajnji kupci države Srbije, od kojih su najbrojnija privatna domaćinstva", zaključuju iz RO za energetiku Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati