Beograd

[ Izvor: Mediji ]

12. 09. 2024. 15:00 7

"Cena autobusa 470.000 evra. Pa nije galapagoskih mungosa!"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će sa krajem ove godine na ulicama biti ukupno 750 novih autobusa, od trenutka kada je postao gradonačelnik.

Šapić je ovog četvrtka u pogonu GSP-a Beograd predstavio nove autobuse, ali ne gradskog prevoznika, već prvatnog prevoznika "Strela".

Gradonačelnik je izjavio da je 80 novih autobusa pušteno u saobraćaj i u julu, čime je za dva ili tri meseca grad Beograd dobio 160 novih autobusa.

- Pre godinu dana 100 vozila smo mi kupili, takođe smo ih pustili. Ovde ćemo da budemo svi zajedno u oktobru kada ćemo 350 vozila da pokažemo, koji će takođe postati sastavni deo beogradskog javnog prevoza. Do kraja godine očekujemo 400, to je ovaj novi ugovor - objasnio je je Šapić.

Šapić je precizirao da solo autobus kaže 370.000, a zglobni 470.000. Na pitanje da li su te cene u evrima, Šapić je rekao:

- Pa, nije galapagoskih mungosa sigurno! Dinara nije, kako 470.000 dinara autobus. Nemojte, molim vas. 470.000 evra i 370.000 evra.

Šapić je istakao da je od kada je on na mestu gradonačelnika nabavljeno 750 novih autobusa.

- Do kraja 2026. godine će taj broj porasti za još 500 i izaći na 1.300. U međuvremenu sada već pripremamo finansije da uđemo u kupovinu 80 novih tramvaja i 80 novih trolejbusa, a 25 novih tramvaja stižu već jer je taj ugovor potpisan i već smo krenuli to da isplaćujemo - naglasio je Šapić.

On je najavio da će grad naručiti još 250 novih gasnih autobusa za Gadsko saobraćajno preduzeće (GSP) i da to znači da u roku od godinu i po dana u centru Beograda neće biti nijedno vozilo koje nije na ekološki gasni pogon.

Kolike su zarade u GSP-u Beograd

Govoreći o položaju zaposlenih u GSP, on je rekao da "ne može više da sluša laži" i da je "prosečna plata vozača u avgustu bila 116.000 dinara, a plata u održavanju 93.000 dinara".

Šapić je rekao da su od 1. septembra zaposleni dobili novo povećanje plata od 10 odsto.

- Po ugovoru, radnici GSP imaju 33 dana odmora minimum, a zakonski je 20, noćni rad uvećan je 50 odsto iako je zakonski minimum 26 odsto - rekao je Šapić i dodao da se rad na praznik plaća 125 odsto, a da je zakonski minimum 110 odsto.

Šapić je obrazložio da je bezbednost vozača i građana na prvom mestu i da će zbog toga u svim vozilima gradskog prevoza brzina biti ograničena na 55 kilometara na sat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati