Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

07. 07. 2024. 17:11 1

EPS se hvali aplikacijom, a zaradu prepušta privatnoj firmi

Elektroprivrede Srbije (EPS) već mesecima prepušta zaradu od naplate računa preko aplikacije privatnoj firmi koja tako može da zaradi desetine hiljada evra mesečno.

Elektroprivreda Srbije se nedavno pohvalila da je broj korisnika aplikacije "Moj račun" dostigao pola miliona ljudi, da su korisnici zadovoljni, da građani mogu dobiti dodatne informacije i još nekoliko prednosti koji se ističu u tekstu koji ima za cilj promociju, piše N1.

Ono što nisu naveli jeste koliko je novca EPS mogao da zaradi na proviziji od transakcije, a koji odlaze privatnoj firmi Alta pej (pay). Ona ubira dobit od svake transkacije preko ove aplikacije od 28,77 dinara.

Ogromna mesečna zarada

Ova firma je bez javne nabavke ili javno dostupnih dokumenta poput ugovora dobila ovaj posao i posledično ogromnu zaradu.

Ako se pretpostavi da je svaki od pola miliona korisnika platio račun na ovaj način dolazimo do 14.385.000 odnosno oko 120.000 evra zarade. U slučaju da je svaki peti korisnik platio struju na ovaj način dolazimo do blizu tri miliona dinara ili 24.000 evra. U Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, postoji 3.589.611 stanova sa instalacijama električne energije, od čega je 2.625.551 onih koji se stalno koriste. 

Struka kaže da se radi o "pravnoj gimnastici" i da je ova procedura najbliža Javno-privatnom partnerstvu, ali samo "najbliža" jer nema sve potrebne elemente. Pre svega nije poznat sadržaj ugovora, kao i to o kakvom se javnom interesu radi u navedenom slučaju.

Podsećamo, Kancelarija za javne nabavke, koja je po prijavi organizacije Transparentnost Srbija obavila monitoring u EPS navela da je na osnovu raspoložive dokumentacije, utvrđeno da ugovor zaključen između Akcionarskog društva "Elektroprivreda Srbije" i privrednog društva "Alta Pay Group" d.o.o. Beograd nema elemente ugovora o javnoj nabavci i da ova institucija nema osnov za dalje aktivnosti, iako je prema Zakonu o javnim nabavkama (član 179, stav tri) ona ta koja podnosi prijavu, zahtev za zaštitu prava ili "inicira sprovođenje drugih odgovarajućih postupaka pred nadležnim organima kada na osnovu monitoringa uoči nepravilnosti u primeni propisa o javnim nabavkama".

Alta pej: Menjačnica, banka IMT

Kompanija Alta pay se na sajtu firme pohvaila, kako je navedeno "strateškim partnerstvom sa EPS-om", dok su za korisnike platforme „Uvid u račun“ naveli da će imati "niz benefita".

Na pitanja N1 o kakvom se strateškom partnerstvu radi, koje su koristi za one koji plaćaju preko platforme i na osnovu čega je formirana cena za obavljanje transkacije, u Alta pay nisu odgovorili.

Vlasnik ove firme bliske Srpskoj naprednoj stranci je Davor Macura. On je postao poznatiji široj javnosti kada je krajem 2021. godine za oko 70,6 miliona evra sa svojom firmom ABL Solvent kupio poslovni kompleks IMT-a (Industrija mašina i traktora) na Novom Beogradu čija se vrednost procenjuje na 250 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati