Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

02. 07. 2024. 21:46 23

EU ponovo pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Evropska unija (EU) ponovo je pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, nakon što je Beograd ugostio zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni sa ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom Rusije protiv Ukrajine - naveo je u izjavi za RSE portparol EU.

Dodao je da Savet EU prepoznaje humanitarnu i drugu pomoć Srbije Ukrajini, ali i da očekuje da se Srbija, kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, uskladi sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Američki Stejt Department u odgovoru na upit RSE naveo je da Sjedinjene Američke Države "ne veruju da bi bilo koja zemlja Rusiji trebalo da da platformu za promovisanje njenog agresorskog rata protiv Ukrajine".

- Zemlje Zapadnog Balkana, kao i čitava Evropa, imaju dubok ulog u ishodu ruskog rata protiv Ukrajine, koji ugrožava temelje uspostavljenog međunarodnog poretka i bezbednosti. Zato je od ključne važnosti da nastavimo da stojimo zajedno u suočavanju sa agresijom Rusije - naveli su u Stejt Departmentu.

SAD su pohvalile podršku koju je Srbija do sada uputila Ukrajini.

Da podsetimo, Gruško se sastao ovog utorka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je naveo na svom Instagram nalogu da su imali "dobar razgovor", te da su razmotrili "sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocenili ih kao vrlo dobre".

Gruško se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem, a dan ranije i sa potpredsednikom Vlade i ministrom policije Ivicom Dačićem.

Imao je susrete i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vulinom i ministrom Nenadom Popovićem, koji su na listi sankcija SAD zbog bliskih veza sa Kremljom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati