Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

04. 07. 2024. 20:38 1

"Od 24 preporuke za borbu protiv korupcije Srbija sprovela samo jednu"

Izveštaj grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije navodi da je u našoj zemlji od 24 preporuka u borbi protiv korupcije deset delimično primenjeno, a 13 nije sprovedeno.

Dodaje se da će u narednih 18 meseci biti potreban dalji napredak kako bi se postigao adekvatan nivo usklađenosti sa preporukama.

Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) objavila je izveštaj o Srbiji u kojem je zaključeno da je na zadovoljavajući način primenjena samo jedna od 24 preporuke navedene u Izveštaju o evaluaciji pete runde.

Peta runda evaluacije se odnosi na sprečavanje korupcije i jačanje integriteta u centralnim organima vlasti (najvišim izvršnim funkcijama) i organima za sprovođenje zakona.

Ocenjeno je da je napredak ostvaren u primeni preporuka koje su date u Izveštaju pete runde evaluacije 2021. godine o sprečavanju korupcije i unapređenju integriteta centralne vlade i agencije za sprovođenje zakona u toj oblasti. Od 24 preporuka, kako je zaključeno, deset je delimično primenjeno, a 13 nije sprovedeno.

Preporuka koja je ispunjena na zadovoljavajući način tiče se toga da se što pre ustanovi telo odgovorno za evidentiranje i vrednovanje poklona i da vrednost povremenih poklona koje mogu da zadrže policijski službenici bude znatno smanjena.

U izveštaju se navodi da što se tiče najviših izvršnih funkcija, "preduzeti su važni koraci u jačanju integriteta među osobama na najvišim izvršnim funkcijama, usvajanjem Plana integriteta za administraciju predsednika i Etičkog kodeksa koji se primenjuje na sve osobe na najvišim izvršnim funkcijama u administraciji".

"Potrebno je još mnogo toga da se uradi"

- Objavljene su i informacije o imenima i osnovnim funkcijama šefa kabineta, generalnog sekretara i savetnika predsednika. Zakonske izmene, koje su trenutno u pripremi, predviđaju proširenje primene Zakona o sprečavanju korupcije na šefove kabineta i savetnike Vlade, što bi bio korak u dobrom pravcu. Nadalje, poboljšana je saradnja između različitih tela koja su odgovorna za borbu protiv korupcije, a postignut je i određeni napredak u pogledu provere imovine i prihoda lica na najvišim izvršnim funkcijama od strane Agencije za sprečavanje korupcijeuka - zuje GRECO.

Međutim, navodi se i da je potrebno još mnogo toga da se uradi da bi se preporuke GREKO u ovoj oblasti "adresirale na sveobuhvatan način“."Ostalo je da se uvedu pravila o kontroli integriteta pre imenovanja ministara, šefova kabineta i savetnika. Informacije o šefovima kabineta i savetnicima predsednika Vlade, potpredsednika Vlade i ministrima, kao i delokrugu njihove nadležnosti, još uvek nisu javno dostupne. Planovi integriteta, kodeksi ponašanja i drugi strateški dokumenti u vezi sa licima na najvišim izvršnim funkcijama u Vladi još uvek nedostaju, a Nacrt nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2023-2028. godine ne bavi se prevencijom korupcije i jačanjem integriteta među osobama na najvišim izvršnim funkcijama“, navodi GRECO.

U saopštenju GRECO navedeno je da će u narednih 18 meseci biti potreban dalji napredak kako bi se postigao adekvatan nivo usklađenosti sa preporukama. Šef delegacije Srbije pozvan je da dostavi dodatne informacije u vezi sa sprovođenjem preostalih preporuka, odnosno preporuka I- XXI i od XXIII-XXIV do 31. decembra 2025. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Mašinista se pravi važan

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati