Zdravlje

Direktno.rs

03. 05. 2025. 07:00 0

Sir može da SNIZI VISOK PRITISAK: Obratite pažnju na ove četiri vrste

Visok krvni pritisak poznat i kao hipertenzija je čest, posebno među starijom populacijom, a neke namirnice mogu vam pomoći u njegovom snižavanju.

Hipertenzija može dovesti do opasnih zdravstvenih posledica poput srčanog ili moždanog udara. Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da često nema nikakvih jasnih simptoma, pa mnogi ni ne znaju da ga imaju. Među najvažnijim faktorima koji povećavaju rizik od razvoja hipertenzije su pretjerana tjelesna težina i loša ishrana.

Stručnjaci posebno upozoravaju na grupu namirnica koju bi trebalo ograničiti kako bi se smanjio rizik od visokog pritiska, a to je ultraprerađena hrana.

Ukoliko želite da snizite krvni pritisak, bitno je da se fokusirate na uravnoteženu ishranu s malo soli.

Među korisnim namirnicama izdvaja se sir jer se proizvodi fermentacijom, što je dobro za zdravlje creva i mikrobiom, a takođe je bogat izvor važnih nutrijenata poput kalcijuma, masti, proteina i vitamina.

Odabir prave vrste sira može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, piše Eating Well.

Novo istraživanje je pokazalo da povećani unos kalcijuma može blago da snizi gornji (sistolni) i donji (dijastolni) pritisak. Naučnici su zaključili da to ukazuje na moguću ulogu kalcijuma u prevenciji hipertenzije, a male promene u pritisku mogu imati značajne zdravstvene koristi u smislu smanjenja rizika od bolesti krvnih sudova.

Nutricionisti preporučuju i određene vrste sireva koje su pogodne za regulisanje krvog pritiska.

Švajcarski sir 

Naime, dijetetičarka Loren Trahan za Eating Well je kazala kako švajcarski sir ima najmanje natrijuma i to samo 54 miligrama po porciji od 28 grama. Ovaj sir je manje procesuiran, pa prirodno sadrži manje soli, a uz to je i bogat kalcijumom.

Mocarela

Osim toga, sveža mocarela sadrži oko 85 miligrama natrijuma po porciji od 28 grama, što je niska količina u poređenju s drugim sirevima.

Kozji sir

Kozji sir je takođe pogodan izbor, a dijetetičarka Susie Polgren za Eating Well tvrdi da ova vrsta sira sadrži oko 118 miligrama natrijuma i 85 kalcijuma po porciji.

Rikota

Takođe, rikota je vrsta sira koja je blaža po ukusu i sadržaju soli, a pola šoljice rikote sadrži 135 miligrama natrijuma i 289 miligrama kalcijuma.

To je čini pogodnim dodatkom jelima ako želite podržati zdravlje srca i krvnih sudova, prenosi Klix.ba.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Prvomajski uranak

Zoran Živković [30.04.2025.]




Video dana

Roštilj majstor

Anketa

Da li će Rusija i Ukrajina postići dogovor o primirju?

Rezultati