Zdravlje
12. 09. 2025. 12:01 0
Bogata je vitaminima i mineralima koji pozitivno deluju na rad srca! Voćka koja čisti TOKSINE
Dok se još uvek nalaze na tezgama, iskoristite i, bez straha da ćete se ugojiti, uživajte u sočnoj i ukusnoj dinji, savetuju stručnjaci!
Ne goji, osvežava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu, pa se zato i preporučuje tokom leta, kada treba jesti laganije namirnice.
Čuva srce i kožu
Dinja je idealna za osveženje tokom vrelih letnjih dana. Iako je njena prava sezona od juna do kraja avgusta, danas se može naći u bilo koje doba godine. U piramidi ishrane ona je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega je poželjno da se servira i do četiri puta tokom dana. Bez straha mogu da je jedu i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira na to što je slatka, i čak 91 gram vode.
U izobilju ima vitamina A, neophodnog za ten i vid, kao i vitamina C. Ova dva antioksidansa zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.
Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.
Čisti organizam i snižava pritisak
Biljna vlakna pozitivno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i odlična je za lečenje nadutosti stomaka. Kalijum, kog ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu da se oslobodi od viška natrijuma i na taj način snižava krvni pritisak. Istovremeno, voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu uklanjanju štetnih materija.
Naročito se preporučuje posle obilnog znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.
Bezbroj načina za pripremu
Dinja može da se priprema na razne načine. Ipak, najpoznatije je hladno predjelo - dinja sa pršutom. Odlična je i kao dodatak salati, sa piletinom ili morskim plodovima. Ko voli egzotiku, od dinje može da pripremi i salsu. Salsa predstavlja sos od kockica dinje u koje je dodat crveni biber, naseckan korijander i ljute papričice sa nekoliko kapi limuna. Ovako pripremljen sos servira se uz ribu i piletinu sa roštilja. Aroma dinje može da se pojača uz dodatak malo soka od limuna. Ko voli može da doda i malo cimeta u prahu, svežu nanu ili beli biber.
Komentari 0
ostavi komentar