Zdravlje

Direktno.rs

12. 09. 2025. 12:01 0

Bogata je vitaminima i mineralima koji pozitivno deluju na rad srca! Voćka koja čisti TOKSINE

Dok se još uvek nalaze na tezgama, iskoristite i, bez straha da ćete se ugojiti, uživajte u sočnoj i ukusnoj dinji, savetuju stručnjaci!

Ne goji, osvežava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu, pa se zato i preporučuje tokom leta, kada treba jesti laganije namirnice.

Čuva srce i kožu

Dinja je idealna za osveženje tokom vrelih letnjih dana. Iako je njena prava sezona od juna do kraja avgusta, danas se može naći u bilo koje doba godine. U piramidi ishrane ona je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega je poželjno da se servira i do četiri puta tokom dana. Bez straha mogu da je jedu i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira na to što je slatka, i čak 91 gram vode.

U izobilju ima vitamina A, neophodnog za ten i vid, kao i vitamina C. Ova dva antioksidansa zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.

Čisti organizam i snižava pritisak

Biljna vlakna pozitivno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i odlična je za lečenje nadutosti stomaka. Kalijum, kog ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu da se oslobodi od viška natrijuma i na taj način snižava krvni pritisak. Istovremeno, voda i kalijum iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu uklanjanju štetnih materija.

Naročito se preporučuje posle obilnog znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.

Bezbroj načina za pripremu

Dinja može da se priprema na razne načine. Ipak, najpoznatije je hladno predjelo - dinja sa pršutom. Odlična je i kao dodatak salati, sa piletinom ili morskim plodovima. Ko voli egzotiku, od dinje može da pripremi i salsu. Salsa predstavlja sos od kockica dinje u koje je dodat crveni biber, naseckan korijander i ljute papričice sa nekoliko kapi limuna. Ovako pripremljen sos servira se uz ribu i piletinu sa roštilja. Aroma dinje može da se pojača uz dodatak malo soka od limuna. Ko voli može da doda i malo cimeta u prahu, svežu nanu ili beli biber.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Promoteri

Zoran Živković [12.09.2025.]




Video dana

Teže nego što sam mislio

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati