Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

04. 07. 2024. 21:26 25

Najbolji student u istoriji Pravnog izgleda nije dovoljno pazio: Poligraf nije dokaz u krivičnom postupku

Poligraf, aparat za kojim "malo-malo" poseže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još iz vremena dok je bio na funkciji u Vladi Srbije. To je uglavnom i "ultimativni dokaz" da govori istinu, iako je sasvim jasno da se rezultati poligrafa ne mogu koristiti na sudu. Ali, izgleda - dobro zvuči biračkom telu.

Najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta izgleda nije dovoljno pazio na času kriminalistike. Jer da jeste, znao bi da u udžbeniku tog fakulteta lepo piše: Osnovna ideja na kojoj se temelji koncepcija takozvanog detektora laži je veoma staro stanovište da laganje čoveka koji laže čini nervoznim, te prouzrokuje odgovarajući stres.

Ali šta ako se čovek koji laže ne stresira jer zapravo stalno laže? I zato, vraćamo se nazad na udžbenik profesora Milana Škulića, šefa katedre za krivično pravo gde se zaključuje: Rezultat poligrafskog ispitivanja ne predstavlja dokaz u krivičnom postupku. Njegov je značaj isključivo operativne prirode, tiče se jedino predistražnog postupka.

U prevodu, pali na poligrafu ili ga prošli - dođe vam na isto. I onda kad predsednik na poligraf zove građane Gornjih Nedeljica, naš novinar lepo pita:

N1: Šta vi zapravo želite time da dokažete?

Vučić: Zahvaljujem se…

Sledi opširno objašnjenje da pribegava poligrafu svaki put kad ne može da dokaže da smo mi ti koji lažemo o njemu.

- Ja sam spreman, pre svega zbog sebe i zbog javnosti i nemam problem da to bude i prd kamerama N1, da odgovorim na pitanja oko uvezanosti sa Rio Tintom, jesu li mi dali novac, jesam li ikada jedan dinar primio na bilo koji način i čime sam motivisan - kaže predsednik Srbije.

Niti nas predsednik prvi put zove na poligraf…

- Molio bih vas da budete prisutni, baš vi sa N1 - rekao je 12. oktobar 2021.

Niti njega nekako niko da konačno pozove. Jer kad god zagusti, nudi se predsednik detektoru laži, ali njegove vapaje niko ne čuje. I tako godinama unazad:

Vučić: Nego šta ću nego na poligraf…(03.08.2021)

N1: Kad?

Vučić: Kad me pozovu.

N1: A što ne odete sami?

Vučić: Čim me pozovu tužioci i policajci, ne mogu ja da odem sam.

N1: Pa, najavljujete već mesecima da ćete sami, da će to biti uz pratnju medija, ali nikako da to uradite.

Vučić: Ja sam spreman od sutra, i od danas.

Ali ga ni tog ni sledećeg dana niko nije pozvao. Prošle su otad tri godine i sad kad je opet gusto na poligraf predsednik države zove sopstvene građane.

- On je predsednik i tim ljudima koji se ne slažu sa njim. Da ih proziva poimence i optužuje da su uzeli novac, to je toliko degutantno i besprizorno čak i za njega - smatra advokat Jovan Rajić.

- U stanju su da govore po mitinzima, ali su strpali pare u džep, baš od Rio Tinta - kaže Vučić.

Suše li se usta predsedniku - jer ima u onom udžbeniku s početka i jedne anegdote, pa tamo suva usta i nemogućnost lučenja pljuvačke bili su glavni dokazi da čovek ne govori istinu. U drevnoj Indiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Mašinista se pravi važan

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati