Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ]

04. 07. 2024. 14:20 57

"Putin nije hteo da se javi Vučiću": Iza kulisa sastanka predsednika sa zamenikom Sergeja Lavrova

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško napustio je Srbiju ubrzo nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan u utorak, nezadovoljan epilogom sastanka na Andrićevom vencu. Prema informacijama Nove dobijenih od izvora iz vrha vlasti, gost iz Moskve otkazao je ranije dogovorene obaveze u prestonici Srbije, a povod za ovakvu odluku bio je Vučićev odgovor na pitanje kako srpsko oružje završava na ukrajinskom frontu.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa zamenikom ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gruškom prošao je bez uobičajene medijske pompe i sveo se isključivo na jednu objavu na društvenoj mreži Instagram gde je uz kisele osmehe poručeno da je susret bio "dobar".

- Dobar razgovor sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom. Još jednom sam izrazio zahvalnost Rusiji na podršci koju je pružila Srbiji po pitanju Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i posebno za podršku teritorijalnom integritetu Srbije u skladu sa Poveljom UN. Razmotrili smo sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocenili ih kao vrlo dobre - napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Nedugo zatim, otkriveno je da sastanak nije prošao baš toliko dobro kako je to Vučić opisao, a da je problem nastao kad je na red došla tema - srpsko oružje u Ukrajini.

Prema rečima izvora Nove iz vrha vlasti, gost iz Rusije nije prihvatio argumentaciju da Srbija nema uticaj na to gde će njeno oružje da završi nakon što ga proda.

- Nakon sastanka Gruško je bio nezadovoljan, odlučio je da ranije napusti Srbiju i da otkaže prethodno dogovorene obaveze nakon susreta sa Vučićem - objašnjava sagovornik.

Ruskoj strani se, kako navodi izvor Nove, nije dopalo ni to što je dvodnevna poseta Gruška prošla bez adekvatne medijske pokrivenosti, što je zvanični Beograd objasnio time da se na njih vrše veliki pritisci od strane Zapada.

- Rečeno im je da je identična situacija bila i kad je dolazila ukrajinska delegacija u Beograd, predvođena njihovim šefom diplomatije i Olenom Zelenskom, suprugom predsednika Ukrajine. Takođe, skrenuta im je pažnja da Srbija na taj način želi da pokaže da su svi dobrodošli, ali da ne bi da provocira nijednu od dve zaraćene strane - objašnjava izvor.

Gruško se tokom boravka u Beogradu sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vulinom, ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i ministrom Nenadom Popovićem.

"Problemi u komunikaciji sa Putinom"

Sagovornici Nove dodaju da "problemi u komunikaciji" koji su nastali tokom sastanka sa Gruškom nisu jedini i da, za razliku zamenika Sergeja Lavrova sa kojim je Vučić ipak uspeo da razgovara, takvu vrstu sreće nije imao kad je u pitanju predsednik Rusije, Vladimir Putin.

- Vučić je tri puta zvao Putina, ali on nije hteo da mu se javi. To je jedna vrsta poruke i svi je vrlo dobro razumeju. Bilo je pokušaja da se komunikacija popravi preko Aleksandra Babakova, zamenika predsednika Državne dume Rusije, ali to je bilo bezuspešno - navodi sagovornik Nove.

Sagovornici ističu i da, uprkos tome što Vučića opterećuje to što njegov ruski kolega neće da komunicira sa njim, on tu činjenicu koristi u komunikaciji sa zapadnim diplomatama i državnicima:

- Neretko na tim sastancima ističe kako je na distanci i da se sa Putinom nije čuo i video od početka rata u Ukrajini, izuzev jednom prilikom u Pekingu gde su obojica učestvovali na forumu kineske inicijative "Pojas i put".

Šta je to iznerviralo Gruška

Prema rečima izvora Nove, Gruško je tražio od Vučića informacije na koji način i kako dolazi do toga da oružje proizvedeno u Srbiji završava na ukrajinskom frontu.

- Izneo je stav da je za Moskvu neprihvatljivo da se države koje smatraju prijateljskim povezuju na taj način sa njihovim neprijateljima. S druge strane, predsednik Srbije je rekao Grušku da srpska strana nije dostavljala oružje Ukrajini i da od početka sukoba izbegava takvu vrstu trgovine. Vučić mu je govorio da je oružje, iako je stiglo na front, došlo preko drugih država, a ne direktno preko Srbije, te da ne mogu biti odgovorni zbog toga što je neka druga država odlučila da proda oružje koje je prethodno kupila od naše države - navodi on.

Ono što je, kako se navodi, ostalo upečatljivo, to je da Gruško nije u potpunosti prihvatio argumentaciju koju je izneo predsednik, s obzirom na to da su do ruske strane i ranije stizale slične informacije i da se sve češće govori o srpskoj pomoći Ukrajini preko posrednika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 57

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati