Fudbal

Milan Zarić

06. 07. 2024. 20:40 1

Englezi preživeli penale i Švajcarce: Otišli u polufinale

Fudbaleri Engleske "preživeli" su četvrtfinalni meč protiv Švajcarske i uspeli su da se plasiraju u polufinale. Gordi Albion je rivala eliminisao boljim izvođenjem penala - 5:3, dok je posle 120 minuta velike borbe bilo 1:1.

Englezi su sve preživeli u dramatičnom četvrtfinalnom meču na Evropskom prvenstvu. Morali su da jure gol minusa, suočavali su se sa napadima Švajcarske u produžecima, da bi onda u penal lutriji otišli u polufinale na megdan pobedniku meča Holandija - Turska. Junak je golman Džordan Pikford, koji je zaustavio udarac Manuela Akanđija u prvoj seriji.

Očekivalo se mnogo od ovog meča, pre svega od Engleske, ali je istina da smo dobili jako malo, posebno u prvom poluvremenu. Jer, prvi deo meča je protekao u uspavanci, pa se rezultat nije menjao.

I ta "nula" je bila na snazi sve do 75. minuta, kada je došlo do šoka. Ndoje je sa desne strane tada poslao loptu po zemlji do Brela Emboloa, koji je uspeo da matira Pikforda za iznenađujućih 1:0. Međutim, pet minuta kasnije Bukajo Saka je postigao fenomenalan gol sa distance i od stative je matirao Zomera za 1:1.

Kako do kraja drugog poluvremena nije bilo promene rezultata - otišlo se u produžetke. U prvom delu Engleska je bila bolja i bila je bliža golu, budući da su pokušali Rajs i Belingem, dok je Švajcarska u drugom produžetku bila mnogo bolja, pa je mogla i do pobede - imale su "sajdžije" šanse, a najbliže golu su bile kada je Šaćiri iz kornera pogodio prečku.

Pošto nije bilo promene rezultata, otišlo se u penale, gde je Engleska slavila sa 5:3 i otišla je u polufinale Eura.

PENALI: Engleska - Švajcarska 5:3

5:3 - GOTOVO! Aleksander-Arnold je bio siguran i poslao je Englesku u polufinale.

4:3 - Hrabar penal Amdunija, koji je loptu poslao po sredini gola u mrežu.

4:2 - Sada je i Zomer pogodio stranu, no nije mogao da zaustavi veoma precizan udarac Ajvana Tonija.

3:2 - Pročitao je stranu Pikford, ali je Šaćiri zaista dobro izveo penal i pogodio je gol.

3:1 - Pogodio je i Saka, koji je loptu poslao u "malu mrežu".

2:1 - Prvi gol za Švajcarce. Bio je miran Fabijan Šer i savladao je golmana Engleske.

2:0 - Zomer je opet prevaren! Belingem je bio siguran izvođač, pa je poslao golmana u jednu, a loptu u drugu stranu.

1:0 - Englezi imaju prednost posle prve serije. Očajno je penal izveo Manuel Akanđi, koga je Pikford pročitao i lako zaustavio udarac.

1:0 - Počelo je golom! Siguran je bio Kol Palmer.

Drugi produžetak: Engleska - Švajcarska 1:1 (1:1, 0:0)

KRAJ! Odluka pada posle penala...

119. minut - Ušao je Sijero i odmah bio u šansi. Testirao je Pikforda, a golman Engleske, koji je bio nezadovoljan reakcijom defanzivaca, uspeo je da sačuva mrežu.

117. minut - Kako su samo sada Englezi pretrnuli?! Šaćiri je gađao gol iz kornera i bio je toliko blizu pogotka, budući da je pogodio mesto gde se spajaju prečka i stativa.

115. minut - Izašao je i Foden, umesto koga je ušao Aleksander-Arnold. Očigledno i Sautgejt jednim okom gleda ka penalima.

113. minut - Zapretili su sada Švajcarci, lopta je lepo išla, došla je do Vidmera, ali su defanzivci Engleske uspeli da postave blok i spreče eventualni gol.

109. minut - Gotov je meč za Emboloa, umesto koga će do kraja igrati Džerdan Šaćiri. Ali je za danas završio i Hari Kejn, budući da ga je Sautgejt zamenio i umesto njega u igru poslao Ajvana Tonija.

106. minut - Počeo je i drugi produžetak. Da li ćemo dobiti pobednika ili idemo u penale?

Prvi produžetak: Engleska - Švajcarska 1:1 (1:1, 0:0)

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA! Engleska je bila bliža golu posle onog sjajnog udarca Rajsa, međutim golman Švajcarske se postarao da rezultat ostane nepromenjen.

101. minut - Nova šansa za Englesku. Belingemu se lopta vratila posle izblokiranog udarca, pokušao je levom nogom da je plasira u mrežu, ali je to bio preslab udarac za Jana Zomera.

98. minut - Prvi menja Jakin i u produžecima, pa je umesto Ndojea, asistenta kod gola "sajdžija", u igru ušao Zakarija, kome su ovo prvi minuti na Euru.

95. minut - Au, kakav projektil! Našao je prostor Deklan Rajs i poslao jak udarac sa nekih 20-ak metara. Išla je lopta uz stativu, ali se izvio Zomer i sprečio gol.

92. minut - Moglo je sada da bude opasno po Englesku, jer je pred kaznenim prostorom bio Fabijan Šer, međutim loše je pokušao da proigra saigrače, pa je lopta otišla preko gola.

91. minut - Počeo je prvi produžetak. Da li će doneti promenu rezultata?

Drugo poluvreme: Engleska - Švajcarska 1:1 (0:0)

KRAJ DRUGOG POLUVREMENA! Idemo u produžetke, baš kao što je slučaj bio i u prethodna dva četvrtfinalan duela između Španije i Nemačke, odnosno Portugala i Francuske.

90+2. minut - Veliku šansu su imali Švajcarci, ali je Ndoje promašio loptu glavom posle centaršuta Šera, da bi u nastavku akcije Cuber poslao loptu visoko preko gola.

90. minut - Igraće se još tri minuta u drugom poluvremenu.

88. minut - Pokušali su Englezi. Eze je pokušao da pronađe prostor i šutirao je pored gola, iako je mogao da prosledio loptu do Fodena, koji se nalazio u boljoj poziciji.

86. minut - Očekivano, inicijativu imaju Englezi posle izjednačujućeg gola, dok se Švajcarci brane. I za sada uspevaju da neutrališu napade izabranika Gereta Sautgejta.

80. minut - GOOOOL! IZJEDNAČILA JE ENGLESKA - 1:1! I to na kakav način! Kombinovali su igrači Arsenala, pa je Rajs dodao loptu do Bukaja Sake, koji je tukao sa distance i mrežu Zomera je zatresao od stative.

78. minut - Mora Sautgejt da pokuša da spase što se spasiti da, pa je izvršio dvostruku promenu. Poslao je tako na teren Ezea, Palmera i Šoa, dok su meč završili Tripije, Mejnu i Konsa. 

75. minut - GOOOOL! VODI ŠVAJCARSKA - 0:1! Nudili su se Englezi i Švajcarci su to iskoristili. Dobio je loptu na desnoj strani Ndoje, poslao ju je u kazneni prostor do Emboloa, koji je uspeo da na pravi način reaguje i kazni čuvare, ali i golmana Pikforda koji je ostao na liniji.

66. minut - Još jedan udarac Švajcaraca. Posle centaršuta Rodrigeza nisu dobro Englezi intervenisali, pa je loptu na volej uhvatio Ebišer, ali nije bio precizan, pa je loptu poslao daleko van okvira gola.

64. minut - Prve promene na meču, a izvršio ih je Murat Jakin. Iz igre je izvukao Vargasa i Ridera, umesto kojih će igrati Vidmer i Cuber.

59. minut - Sve je opasnije pred golom Engleske. Ponovo su brzo prešli u tranziciju Švajcarci, lopta je u kaznenom prostoru došla do Ridera, koji je pokušao, međutim kako je izblokiran, "sajdžije" su dobile samo korner.

57. minut - Nije sada bilo svejedno defanzivcima Engleske. Ostao je sam na levoj strani Rodrigez, poslao je precizan centaršut ka Embolou, čiji je udarac glavom uspeo da izblokira Konsa.

51. minut - Prvi put su Švajcarci naterali Pikforda da reaguje. Frojler je dodao loptu do Embola, koji se okrenuo i šutirao po zemlji, ali pravo u golmana Engleske.

46. minut - Meč je nastavljen, a u pauzi selektor Geret Sautgejt i Murat Jakin ništa nisu menjali.

Prvo poluvreme: Engleska - Švajcarska 0:0

KRAJ POLUVREMENA! Nismo mnogo toga videli, svega par polušansi, uglavnom pred golom Švajcarske, međutim nije to bilo dovoljno da se ugroze golmani Pikford i Zomer. Jasno je - moraće napadači mnogo bolje u nastavku ako žele da u drugom delu postignu gol.

44. minut - Konačno uzbuđenje na utakmici. Prošao je Saka po desnoj strani pored Ebišera, poslao je pas ka Mejnuu, čiji je udarac u poslednjem trenutku izblokirao Granit Džaka.

41. minut - Englezi se nimalo ne trude da podignu ritam, pa već nekoliko minuta imaju loptu, ali kombinuju do iznemoglosti. Tako je najčešće lopta na sredini terena, gde često idu ti poprečni pasovi, bez ideje kako da se probije bedem Švajcaraca.

35. minut - Nismo mnogo toga videli do sada, a u poslednjih nekoliko minuta je to baš izraženo, budući da je ritam utakmice značajno oboren.

33. minut - Prvi žuti karton je pokazao Danijele Orsato na ovom meču. Dobio ga je Fabijan Šer, i to jer je rukom oborio Belingema na sredini terena. Da to nije uradio, moglo je da bude baš opasno za Švajcarce.

25. minut - Prvi udarac ka golu Engleske. Probao je Brel Embolo, međutim zasmetao mu je Konsa, pa napadač "sajdžija" nije uspeo da značajnije ugrozi rivala.

17. minut - Povukao je sada i Mejnu, ušao je vezista Mančester junajteda u šesnaesterac Švajcarske i taman kada se činilo da bi moglo da bude opasno, dao je dug for, pa je Zomer lako intervenisao.

13. minut - Pokušali su sada fudbaleri Engleske, sreću je sa distance okušao Deklan Rajs, čiji je udarac izblokirao Fabijan Šer.

10. minut - Ne mogu Englezi u ovim trenucima lako da iznesu loptu, pa je usledila panika u kaznenom prostoru posle centaršuta Vargasa. Međutim, nekako je opasnost uspeo da otkloni Konsa, pa su navijači Albiona mogli da odahnu.

8. minut - Prvi put su na meču ozbiljno Švajcarci zapretili. Lopta je došla do Frojlera, koji je pokušao po zemlji da pronađe Ndojea, ali su se Englezi odbranili i sprečili su da Pikford bude na ozbiljnijim mukama.

4. minut - Više je lopta u nogama fubdalera Engleske na startu utakmice, što je i razumljivo, pa su sada Ostrvljani pokušali preko desne strane, odakle je Saka pokušao da nađe Kejna, međutim njegov centaršut nije bio precizan.

1. minut - Počeo je četvrtfinalni duel u Diseldorfu.

ENGLESKA - ŠVAJCARSKA 1:1 (0:0)

Stadion: "Merkur Špil Arena" u Diseldorfu. Strelci: Saka u 80. minutu za Englesku, a Embolo u 75. za Švajcarsku. Sudija: Danijele Orsato (Italija). Žuti kartoni: Kejn (Engleska), Šer, Vidmer (Švajcarska).

ENGLESKA: Pikford - Voker, Stouns, Konsa (od 78. Palmer) - Tripije (od 78. Eze), Mejnu (od 78. Šo), Rajs, Saka - Belingem, Foden (od 115. Aleksander-Arnold) - Kejn (od 109. Toni).

ŠVAJCARSKA: Zomer - Šer, Akanđi, Rodrigez - Rider (od 64. Cuber), Frojler (od 118. Sijero), Džaka, Ebišer (od 118. Amduni) - Ndoje (od 98. Zakarija), Embolo (od 109. Šaćiri), Vargas (od 64. Vidmer).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati