Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas.rs ]

05. 10. 2024. 12:06 2

Potvrđeno: RTS nepropisno potrošio 30 miliona evra

Rukovodstvo Radio-televizije Srbije je samo u prošloj godini nepropisno i netransparentno dalo 3,5 milijarde dinara (30 miliona evra) za kupovinu programa od spoljnih produkcija, utvrdila je Državna revizorska institucija, prenosi Pištaljka.

Državni revizori obavili su kontrolu pošto je Pištaljka objavila da RTS angažuje spoljne produkcije za proizvodnju programa i kako te produkcije onda koriste opremu i radnike javnog servisa za snimanje emisija. Ovo je i predmet istrage tužilaštva koja već godinu i po dana tapka u mestu.

Državna revizorska institucija (DRI) proveravala je nabavku programskih sadržaja i otkrila niz nepravilnosti, piše Pištaljka. DRI od rukovodstva RTS-a nije uspela da sazna način i kriterijume po kojima su planirali i procenjivali vrednost programskih sadržaja.

- Ustanova nije dokumentovala na koji je način planirala potrebe i odredila procenjenu vrednost nabavki programskih sadržaja iskazanih u iznosu od 3.500.000.000 dinara, što nije u skladu sa članom 20 Pravilnika o bližem uređivanju postupka javne nabavke i datim instrukcijama za planiranje -  navodi se u izveštaju.

Uz to, navedeno je da je menadžment javnog servisa preraspodelio skoro 773 miliona dinara na programske sadržaje koji nisu bili obuhvaćeni finansijskim planom koji je Upravni odbor odobrio.

Revizijom je utvrđeno da je RTS, u skladu sa analizama sopstvenih finansijskih mogućnosti i potreba, izradio plan nabavki izuzetih od primene Zakona o javnim nabavkama, ali te analize nije primenio na kupovinu programa i licenci, iako je samo u te svrhe izdvojeno više od polovine novca planiranog za tendere na koje se zakon ne primenjuje.

Od nešto više od šest milijardi dinara koje je menadžment RTS-a prošle godine izdvojio za nabavke izuzete iz zakona, 3,5 milijardi dinara planirano je za kupovinu programa i licenci.

Da se propisi pri izboru kupovine programa od spoljnih produkcija ne poštuju priznaje i rukovodstvo RTS-a. Kako se navodi u njihovom objašnjenju, ovakve nabavke mogu da se sprovedu samo sa određenim firmama, te nije moguće da se izabere ona koja da najpovoljniju ponudu, niti da se obezbedi konkurencija u vidu tri ponude.

- Prema objašnjenju koje nam je dostavljeno od rukovodstva Ustanove, nabavke programskog sadržaja mogu da se sprovode samo sa određenim privrednim subjektima, koji jedini mogu da izvrše nabavku programskog sadržaja, a koji predstavlja stvaranje ili kupovinu jedinstvenog dela ili umetničkog izvođenja, ili se radi o nepostojanju konkurencije iz tehničkih razloga ili zbog zaštite ekskluzivnih prava, uključujući prava intelektualne svojine, tako da se na ovakve nabavke ne mogu primeniti sve odredbe Priloga 1 Pravilnika o bližem uređenju postupka javne nabavke (pribavljanje tri ponude, zahtev za nabavku, ocena najpovoljnije ponude) - navodi se u izveštaju DRI.

Državna revizorska institucija u svom izveštaju nije zaobišla ni Upravni odbor javnog servisa čija je odgovornost i nadležnost da kontroliše finansijsko poslovanje javnog servisa.

- Upravni odbor kao organ nadzora nije na sistematičan način obavljao funkciju kontrole finansijskog poslovanja u delu koji se odnosi na realizaciju i praćenje izvršenja finansijskog plana vezano za programske sadržaje, što nije u skladu sa članom 19 stav 1 tačka 12) Zakona o javnim medijskim servisima, po kojem u delokrug rada Upravnog odbora spada i kontrola finansijskog poslovanja - navodi državni revizor.

Bez odobrenja Upravnog odbora i mimo finansijskog plana rukovodstvo RTS-a je utrošilo čak 773 miliona dinara, a kao primer ovakve potrošnje DRI navodi, između ostalog, i novogodišnji program za koji je umesto planiranih i odobrenih 100.000 evra na kraju utrošeno više nego dvostruko više - čak 250.000 evra.

DRI je potvrdio i pisanje Pištaljke da je rukovodstvo RTS-a novac dodelilo i sadržajima koji nisu ni bili deo finansijskog plana, poput neplanirane i neodobrene sedme sezone serije „Radio Mileva”.

Rukovodstvu RTS-a DRI je dao rok od 90 dana da ispravi utvrđene nepravilnosti i pozvao javni servis da nabavke raspisuje u skladu sa propisima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati