Društvo i ekonomija

D. Ljutić

05. 10. 2024. 10:31 5

CIA raspisala konkurs ZA DOUŠNIKE: Da se jave i Srbi?

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je pokrenula novu operaciju za regrutaciju doušnika u Kini, Iranu i Severnoj Koreji, navodeći da je bila uspešna u naporima da regrutuje Ruse. Shodno tome, imajući u vidu problem pronalaženja adekvatnog i dobro plaćenog posla, nameće se pitanje kada će se ovakva potraživanja odnositi i na našu zemlju. Za one koji ne pamte, navešćemo da je takvih ponuda bilo, ali ne na Sajmu za zapošljavanje.

CIA je na svojim nalozima na X, Fejbuku, Instagramu, Telegramu, LinkedIn-u i na takozvanom Dark vebu (šifrovanim vebsajtovima koji nisu dostupni na tradidionalnim pretraživačima) objavila instrukcije na mandarinskom, farsiju i korejskom jeziku kako da se na bezbedan način kontaktira američka obaveštajna služba, naveo je u saopštenju portparol CIA.

- Naši potezi u tom kontekstu bili su uspešni u Rusiji i želimo da osiguramo da pojedinci u drugim autoritarnim državama znaju da smo otvoreni za saradnju - rekao je portparol i dodao da se CIA prilagođava povećanoj državnoj represiji i globalnom nadzoru.Većina doušnika su, ipak, sitne ribe, usmerene na saradnju (odnosno na kontrolu) domaćih agencija. Oni su najčešće neinteligentni; samo su ograničeni ljudi spremni da se stave pod doživotnu kontrolu (odnosno neograničeno ropstvo) protektora. Poželjno je, mada ne nužno, da bude i ambiciozan. To je Nušić lepo opisao u delu "Sumnjivo lice", u ulozi sreskog špijuna Alekse Žunića. Žunić je rekao: "Otkako sam objavio da sam sreski špijun, podelio vizit karte, samo sedim kod kuće. Sami dolaze i jedno drugo prijavljuju!" To su okviri bajkovitog sveta naših kandidata za doušnike.

Tako je CIA pre pet godina na svom sajtu raspisala konkurs u kojem traži kandidate koji govore srpski jezik. Američki obaveštajci, između ostalog, traže instruktora za strane jezike u Vašingtonu, ali i kandidate za prikupljanje, obradu i iskorišćavanje otvorenih izvora informacija. Ovaj konkurs aktuelizovao je staru dilemu: šta zanima CIA u Srbiji? A odgovor na to pitanje može se otkriti u odeljku koji se odnosi na podatke objavljene po američkom Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (FOIA). Ovaj odeljak na sajtu CIA broji preko 18 hiljada dokumenata u kojima se spominje Srbija. U njima se može pronaći šta je sve zanimalo agente CIA u Srbiji, ali i kakva je bila njihova metodologija rada.

A zanimalo ih je apsolutno sve: od političke situacije, previranja i drugačijih frakcija unutar vlasti, pa do objavljenih naučnih radova u stručnim časopisima i naročito rudarsko-geoloških otkrića. Pokazali su interesovanje i za vremensku prognozu na nedeljnom nivou, ali i kvalitet hrane koji se delio radnicima u rudnicima. Da li sve to sada možemo da preslikamo na sadašnjost koja se zove Rio Tinto? Naime, pored političkih i vojnih pitanja, CIA je, čini se, najveću pažnju posvetila naučnom radu u Srbiji. Gotovo da ne postoji naučni rad objavljen u stručnim časopisima, a da ga analitičari CIA nisu preveli na engleski i poslali u Lengli. U više hiljada naučnih radova, vidi se da im je dijapazon interesovanja bio prilično širok, ali se najviše odnosio na rudarsko-geološka istraživanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 24. avgusta u Beogradu da je sa šefom američke Centralne obaveštajne agencije Vilijamom Bernsom vodio vrlo korisne i dobre razgovore. On je dodao se smeje onima koji komentarišu kako je njegova poseta Srbiji bila skrivena, a u BiH transparentna.

- Znate, razgovarate sa vašim gostima, pa vidite hoće li javnost ili ne. Mi, kao ozbiljna zemlja, smatrali smo da je to najbolji mogući način, a i Amerikanci, kao najozbiljnija zemlja na svetu, uz Kinu, su smatrali da je to najbolji mogući način praćenja posete - naveo je Vučić.

I ova izjava poseduju nežno-ljupku dopadljivost posebne ponude na tržištu rada Srbije za šta su zaiteresovani strani investitori, jer mi nudimo jeftinu radnu snagu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati