Košarka

Direktno.rs

04. 07. 2024. 21:34 0

Pešić otkrio kada saopštava konačni spisak igrača za OI

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić konstatovao je predstojeći turnir na Olimpijskim igrama najjači u dosadašnjoj istoriji.

Zdravstveno stanje u ekipi, Nikola Jović?

- Regenerativni period posle sezone je vrlo izazovan. Moramo biti i jesmo dosta senzitivni da ne dođemo do nepredviđenih povreda, što bi nas izbacilo iz ritma jer nema vremena. Olimpijski turnir počinje 27. Ne smemo sebi da dozvolimo nijednu nepredviđenu povredu. Stanje je dosta dobro. Nikola je počeo da radi specijalnim programom pre tri dana. Pokazuje dobar odnos prema svemu. Moramo i tu da budemo pažljivi da ne bismo prerano ga ubacivali u napore. Svakog dana idemo korak unapred - kazao je selektor.

Prvi deo priprema je obavljen bez kontakta sa javnošću i medijima, dva meča koja će se odigrati u Beogradu protiv Holandije biće iza zatvorenih vrata. Šta time selektor želi da dobije?

- Pripreme reprezentacije u poređenju sa onima koje se radi u klubovima su potpuno drugačije. Igrači koji su pozvani su igrači koji dolaze iz različitih organizacija i sa različitim navikama koje su formirali kroz svoje klubove. U svakom timu su pravila drugačija. Zato je važno se zatvoriti, biti sam, da igrači budu sami sa sobom, da mogu što pre da se nađu, da se upoznaju, da se dogovaraju. Taj kamp ne podrazumeva samo trening, trčanje, skakanje, već njihova međusobna komunikacija. Ona je neophodna. Zato smo i izašli van Beograda, da budemo svi zajedno, bez ikakvih obaveza, osim da smo na vreme na treningu, da probamo da damo maksimum. I da nakon toga igrači budu slobodni, da razgovaraju međusobno, ne samo o košarci, već i o privatnim stvarima. Da se upoznaju što bolje - dodao je Pešić.Javne provere su Francuska, Australija, SAD i Japan, a postoji mogućnost da bude još jedan meč...

- Nismo mi imali previše izbora. Prethodnih godina smo imali više mogućnosti da biramo različite protivnike, ali ovog puta je zavisilo ko je slobodan. Prva zvanična utakmica protiv Francuske i to na njihovom terenu nam u ovom pripremnom periodu i nije neki dobar plan. Ali, bolje igrati utakmicu nego nemati ništa. Francuzi su, po meni, jedan od kandidata za zlatnu medalju zajedno sa Kanadom i Amerikancima. Tako da, biće to zahtevna utakmica. Uvek želimo da igramo dobro i ako je moguće da pobeđujemo jer se tada popravlja atmosfera u timu i popravlja se samopouzdanje igrača. Da li je taj turnir u Abu Dabiju je isto veoma izazovan - navodi.

- Namerno ne govorim teške utakmice, jer nijedna utakmica teška. To su mečevi koji mogu mnogo da ti pomognu, da igrači osete telo protivnika... Trening je trening, utakmica je utakmica. Možda je bilo bolje neke slabije protivnike izabrati, da kreiramo neku sportsku formu, ali ko zna šta je bolje. Igraćemo sa Japanom ovde i to će biti interesantna utakmica sa ekipom koja je različita od nas od načina igre. Čekamo da se završe ovi kvalifikacioni turniri da vidimo da li sada od mogućih pobednika možemo da napravimo još jednu utakmicu u Beogradu - ističe Pešić.Kako komentariše kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre?

- Usput sam pogledao neku utakmicu, više sam posvećeniji našoj ekipi. Pratim rezultate, nas pre svega zanima ko će biti naš rival turnira iz Portorika. Gledam prema nekim procenama, imenima igrača, da svi na svoj način imaju svoju šansu. Portoriko možda nema taj individualni timski kvalitet kao Italija ili Litvanija, ali igraju kod kuće. Neizvesna grupa. Utakmica sa nekim od tih protivnika će za nas biti vrlo važna jer nas ona vodi u bolju situaciju. Ako budemo najbolji drugi, moguće je da u četvrtfinalu i Bože zdravlja u polufinalu izbegnemo Amerikance - uveren je selektor.

Kada se očekuje finalni tim za put na Olimpijske igre?

- Vrlo je teško da kažem na tu temu ono što se već zna, a to znači do pred sam odlazak. U Lil krećemo 24. ujutru. Ali, verovatno pre toga nećemo znati 12 igrača - podvlači Pešić.

Selektor je naveo da je Olimpijski turnir koji će se odigrati u Lilu najjači u istoriji.- Mnogo će zavisiti od tima koji će biti naš protivnik, jer će nam on otvoriti dalje tamo... Znam da naši navijači i mediji su fokusirani na naše utakmice protiv Amerikanaca, ali ja nisam. Jesam, kao i za svaku drugu utakmicu. Ovo je najjači Olimpijski turnir u istoriji jer igra 12 ekipa, od čega su 10 kandidati da podele tri medalje. Za zlatnu medalju su prvi favoriti Amerikanci, Kanađani i Francuzi. Francuzi, ne samo zato što su domaćini, već jer imaju izuzetan individualan kvalitet. Sve ostale ekipe, gde smo i mi, imamo svoju šansu. Turnir neće zavisiti samo od nas, ali ćemo uzeti sudbinu u naše ruke. Dobro ćemo da se pripremimo, da vidimo šta možemo da ponudimo, ali ništa se ne menja u mom stavu oko toga. Olimpijske igre nisu tamo za nas da bismo čisto učestvovali. Svaka medalja koju osvojimo, za nas je zlatna - završio je Pešić za "Jutjub" kanal KSS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Mašinista se pravi važan

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati