Društvo i ekonomija

[ Izvor: Agencije ]

02. 07. 2024. 12:48 16

Hil: Na Srbima da odluče o Rio Tintu, a ne da im strane diplomate donose odluke

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je u intervjuu za magazin Diplomasi end komerc (Diplomacy & Commerce) da misli da SAD nema zvaničan stav po pitanju Rio Tinta i da je to pitanje za srpski narod - da odredi šta je u najboljem interesu države.

Dodao je da je najvažnije pitanje za sve da utvrde da li je to korisno za budućnost Srbije i može li litijum biti deo moderne ekonomije.

- Može li biti deo lanca vrednosti modernih tehnologija? Inače, to je samo rudarski projekat. Mislim da postoji veliki napor da se osigura da ljudi razumeju da je ovo deo moderne ekonomije, i to je na Srbima da odluče, a ne da strane diplomate donose odluke umesto njih - rekao je Hil.

Govoreći o odnosu Beograda i Prištine, kazao je da je pitanje normalizacije "prava stvar" i da je to "apsolutno ključno", jer ako nema normalizacije, to znači nestabilnost i probleme.

Kako je rekao, normalizacija znači smanjenje tenzija, ali znači i ideju o međusobnoj saradnji.

- Normalizacija je ono što Evropska unija traži. Gledajući dalje, mislim da je važno razumeti da, ako možete imati, kako to Evropljani nazivaju, "normalizaciju" koja je fundamentalna, široko zasnovana i pravno obavezujuća, možete izgraditi veoma jaku platformu na kojoj možete graditi druge stvari - rekao je Hil.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati