Društvo i ekonomija

Direktno.rs

04. 07. 2024. 13:42 1

Mitrović: Izgleda da radikalskoj verziji Mlađana Dinkića niko nije javio zvanične podatke o stanju javnog duga

"Izgleda da radikalskoj verziji Mlađana Dinkića, ministru Malom, niko nije javio da na sajtu Ministarstva finansija stoje zvanični državni podaci o stanju javnog duga naše zemlje", izjavio je Peđa Mitrović, generalni sekretar Stranke slobode i pravde i narodni poslanik u odgovoru ministru finansija Siniši Malom.

- Zato pokušava da u svom odgovoru meni, opet provuče kako je vrhunac krize Srbija dostigla 2012. godine. A ti podaci, sa sajta ministarstva koje upravo Mali vodi, direktno pokazuju da je baš režim naprednjaka, socijalista i Mlađana Dinkića još tri i po godine od preuzimanja vlasti od DS-a bespotrebno pravio duboke budžetske deficite i gomilao javni dug - naveo je Mitrović i rekao da se Srbija u novembru 2015. godine, dakle tri i po godine od dolaska SNS-a na vlast, sa javnim dugom od 72% BDP-a našla pred vratima bankrota, a ne 2012. godine kada je dug iznosio 46,2% BDP-a.

- Da naprednjaci nisu vodili populističku i rasipničku ekonomsku politiku, Srbija bi izbegla oštru fiskalnu konsolidaciju, a životni standard građana bi manje trpeo - istakao je Mitrović i dodao:

- No, izgleda da je radikalski Mlađan Dinkić - Siniša Mali, ljut što sam ga nazvao Mlađanom Dinkićem, iako je ekonomska politika i jednog i drugog identična i zasniva na rasipanju javnog novca na bespotrebne i neisplative projekte koji koriste samo za promociju sopstvene partije, dok istovremeno nema nikakvih pravih privrednih reformi. Da ih nema, najbolje se vidi po tome što dugo najavljivani investicioni rejting Srbije nikako da stigne, a kako stvari stoje - niti će u skorije vreme. Za njegovo dostizanje Vlada treba da sprovede reforme koje već 12 godina nije imala hrabrosti ni da započne. Ne zato što one nisu popularne, jer je za građane Srbije najteže i najnepopularnije reforme sproveo DOS još 2000-ih, nego zato što sprovođenje reformi neophodnih za investicioni rejting znači da, na primer, nema više koruptivnih pogodbi kod velikih infrastrukturnih projekata. A to bi naprednjaci po svoj prilici još brže, jače i bolje radili sve do 2027. godine i najveće pljačke u istoriji Srbije - Expo 2027 - u koji će Mali baciti 3 milijarde evra bez ikakve perspektive da će se taj novac ikada građanima Srbije vratiti. Baš kao što je i Dinkić radio.

- Zato, gospodine Mali, morate prestati da obmanjujete javnost. Loše je za zemlju kada ministar finansija to radi, a vi svojim izjavama Srbiji direktno nanosite štetu. Kao da je malo što nam svojom rasipničkom politikom i prezaduživanjem stavljate omču oko vrata - zaključio je Mitrović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati