Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

04. 07. 2024. 13:04 0

Ne bacajte semenke lubenice: Dobre su za zdravlje i lepotu

Grickanje semenki lubenice poboljšaće izgled vaše kože, koja će postati svetlija, izgledaće zdravije i sporije će stariti. One poboljšavaju metabolizam i dobre su za zdravlje srca.

U našim krajevima semenke lubenice se uglavnom bacaju dok su, na primer, na Tajlandu veoma cenjene i važan su prehrambeni proizvod.

Tamo ih rado jedu, ali se izvoze i širom sveta - sveže, sušene ili u prahu.

Na primer, kesa sa nešto više od 100 grama osušenih i iseckanih semenki čaja prodaje se na Amazonu za 13 dolara.

Da bi iskoristili njihove prednosti za zdravlje i lepotu, nije dovoljno da ih samo progutate cele dok jedete lubenicu, jer će na taj način samo proći kroz probavni sistem, a da ne iskoristite njihove blagodeti.

Važno ih je iseckati ili zagristi i tako ih jesti.

Možete da ih sameljete u prah koji se kasnije dodaje u jela, sokove, ili, propržite na tiganju i grickate. Ako ih osušite i iseckate, dobićete odličan čaj, prenosi 24sata.

Sadrže važne aminokiseline

Sadrže arginin, lizin, glutaminsku kiselinu, triptofan i druge važne aminokiseline koje naše telo ne može samo da proizvede. Oni su važni, na primer, arginin poboljšava metabolizam i poboljšava seksualno zdravlje, kao i zdravlje srca.

Bogate su magnezijumom, likopenom

Sto grama semenki lubenice sadrži 139 procenata preporučene dnevne potrebe (RDA) za magnezijumom. To je mineral važan za mnoge stvari, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema i normalizaciju krvnog pritiska.

Likopen je važan antioksidans, kojim su semenke lubenice takođe u izobilju. Dobar je za zdravlje srca i mušku plodnost. Takođe, sadrže mnogo vitamina B kao što su niacin, folna kiselina, pantotenska kiselina, tiamin i riboflavin.

Odlični su za lepu kožu i kosu

Grickanje ovih semenki poboljšaće izgled vaše kože, koja će postati svetlija, izgledati zdravije i sporije stariti. Sadrže masne kiseline koje imaju sposobnost da hidriraju, ojačaju i omekšaju kožu i štite je od akni i drugih kožnih problema.

Takođe će učiniti da vaša kosa zablista - postaće zdravija, jača i sjajnija. Seme lubenice takođe sadrži bakar, koji pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta odgovornog za boju kože i kose, prenosi stethnevs.com.

Recept za zdrav napitak

Oko 30 semenki kuvajte u litru vode desetak minuta. Ohladite, procedite i popijte tu tečnost. Ovaj napitak je dobar za odbranu organizma od bakterija i za čišćenje bubrega od kamenca i peska.

Napravite zdrave grickalice

Prvo semenke osušite i pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi. S vremena na vreme dodajte malo vode u kojoj ste rastvorili so. Ovako pripremljene koštice su veoma ukusne grickalice.

Zdrav je i beli deo lubenice

U belom delu lubenice, koji se nalazi pored same kore i najčešće završava u smeću, ima u izobilju vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma. Sadrži i aminokiselinu citrulin, koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati