Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

04. 07. 2024. 13:28 2

Računi TV Una u Srbiji odblokirani pošto je promenila vlasnike: Na crnoj listi SAD bila zbog veza sa Dodikom

Računi televizije Una u Srbiji odblokirani su nakon nedelju dana blokade, a dan nakon toga kompanija je objavila da je promenila vlasnike. Sve ovo se dešava nakon što je sredinom juna osnivač ove televizije dospeo pod američke sankcije zbog povezanosti sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Računi Una TV u bankama u Srbiji odblokirani su 2. jula, nakon što su sedam dana, od 25. juna, bili u blokadi. Kada je objavljeno da su računi ove kompanije blokirani, na sajtu Narodne banke Srbije pisalo je da je ukupan iznos blokade veći od 14 miliona evra, što je više od 120.000 evra. Samo sedam dana kasnije, račun kompanije “Una world DOO Beograd” je odblokiran.

Una dobila nove vlasnike

Dan nakon deblokade računa, 3. jula, Una TV saopštila je da je završen prenos celokupnog vlasničkog udela dosadašnjem članu Upravnog odbora i regionalnom direktoru Aleksandru Radošu i dosadašnjem predsedniku UO Srđanu Praštalu. Dosadašnji vlasnik je bila Una world network d.o.o, preduzeća iz Banjaluke, koje je poslovalo u okviru “Infinity International Group”.

Pod sankcijama zbog veza sa Dodikom

Kompanija koja je osnovala televiziju Una u junu se našla pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Kako je objavila Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), "Una world network" i "Infinity media" našli su se na listi pojedinaca i kompanija koje su sankcionisane zbog veza sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, i njegovim sinom Igorom. Kako je tada navedeno u saopštenju OFAC, oni su deo mreže koja obezbeđuje "značajne izvore prihoda" za Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Milorad Dodik je, inače, odranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica. OFAC ističe da je Dodik "službeni položaj koristio za gomilanje osobnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom". Dodik je, kako navodi OFAC, iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru.

- Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore - pojašnjeno je u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati