Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

04. 07. 2024. 13:52 1

Naučnici otkrili koje igre jačaju dečju psihu

Deca koja provode više vremena u prirodi i igrajući se na otvorenom imaju bolje mentalno zdravlje od svojih vršnjaka u kući, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta u Glazgovu. Nalazi su objavljeni u časopisu Environment International.

U istraživanju su učestvovala deca uzrasta od 9 do 11 godina i njihovi roditelji.

Maloletnicima je naloženo da nedelju dana nose akcelerometre, pomoću kojih su naučnici beležili koliko vremena deca provode napolju i kako ga provode: učestvujući u aktivnim igrama, baveći se sportom ili laganom šetnjom, opuštajući se sedeći.

Nakon prikupljanja potrebnih podataka o nivou fizičke aktivnosti dece u prirodi, naučnici su posebnim upitnicima procenili mentalno zdravlje svakog učesnika.

Rezultati su pokazali da deca koja provode oko 60 minuta dnevno u prirodi imaju 50 odsto manji rizik od razvoja psihičkih problema u odnosu na njihove vršnjake koji manje vremena provode napolju.

Istraživači su otkrili da su i energične aktivnosti, kao što su igra i sport, ali tihe aktivnosti od koristi za mentalno zdravlje dece.

Takođe su otkrili da deca iz siromašnih porodica sa niskim primanjima imaju više koristi od boravka u prirodi nego njihovi vršnjaci iz porodica boljeg socioekonomskog statusa, prenosi index.hr.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati